Till startsidan

Tandläkare

Om du vill kombinera patientmöte och hantverk ska du bli tandläkare. Tandläkaren samarbetar med tandsköterskor och tandhygienister och behandlar olika munsjukdomar.

"Känns fint och utmanande att jobba som tandläkare"

tandläkare utför behandling

Muhammad Hamza hade som barn siktet inställt på att bli läkare. Men när det var dags för högskolestudier började han istället läsa tandläkarprogrammet. Något han inte ångrar.

– Jag är otroligt tacksam över att jag blev just tandläkare, säger Muhammad. Det känns som ett väldigt fint och utmanande yrke.

Laga tänder är nog det första man tänker att en tandläkare gör, men yrket innefattar mycket mer. Tandläkare undersöker patienterna, ställer diagnos och bestämmer vilken behandling som ska genomföras.

Det kan exempelvis vara att göra rotfyllningar, dra ut tänder och behandla tandköttsinflammationer. Tandläkaren är den som leder arbetet i teamet.

Som tandläkare får du kunskap om hur olika faktorer, så som patientens övriga hälsa och livsstil, påverkar för att kunna ge rätt behandling.

– Det är ibland en utmaning att motivera och förklara på ett sätt som får patienten att acceptera en svår och omfattande behandling, säger Muhammad. Därför är det viktigt att man skapar förtroende.

– Och det känns extra skönt när man har lyckats med ett avancerat fall och hjälpt någon till en bättre munhälsa.

Utbilda dig till tandläkare

  • Femårigt högskole/universitetsprogram (300 högskolepoäng) som finns i Umeå, Göteborg, Stockholm samt Malmö.
  • Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4.

Har du frågor om yrket?

Kontakta Åsa Nyberg, HR-assistent
asa.e.nyberg@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?