Start / Våra kliniker / Specialisttandvård / Tandreglering / Frågor och svar om tandreglering

Frågor och svar om tandreglering

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor om tandreglering.

Jag tror att jag behöver tandställning, vad gör jag? 

Frågar din vanliga tandläkare som avgör om det är aktuellt att visa dig för en specalist som bedömer om du behöver tandställning.

Vad kostar det?

Behandlingen är kostnadsfri fram till första januari det år du fyller 24 år.

Vad händer om behandlingen inte är klar under tiden jag har kostnadsfri tandvård?

Från den första januari det år du fyller 24 behöver du betala behandlingen själv. Det gäller även om behandlingen redan har påbörjats. Men om behandlingen blivit fördröjd på grund av bristande resurs hos oss kommer folktandvården att stå för behandlingen tills den är avslutad.

Hur länge behöver jag vänta på behandling?

Det är omöjligt att säga hur lång väntetiden till bedömning och behandling är. Detta beror på flera faktorer som du kan läsa mer om här.

Kan en förälder ta ut föräldraledighet för att följa med mig?

I vissa fall kan en vårdnadshavare få tillfällig föräldrapenning för att följa med barn på besöken för tandreglering. Reglerna ser olika ut beroende på hur gammalt barnet är, du kan till exempel behöva ett intyg från tandläkaren om att du behöver ha sällskap av en vuxen. På försäkringskassans hemsida finns mer information om vad som gäller, och i försäkringskassans vägledning finns det mer ingående information om tillfällig föräldrapenning.

Vem blir erbjuden behandling på andra orter?

Vi tecknar avtal med kliniker på andra orter utifrån typ av bettavvikelse och kostnad. Det betyder att om du har ett bettavvikelse som vi har avtalat om, kan du erbjudas behandling på en annan ort. Annars behöver du få din behandling i Värmland. 

Vad händer om jag tackar nej till behandling på annan ort?

Om du blir erbjuden behandling på en annan ort och behöver tacka nej, får du ett nytt erbjudande när nästa tillfälle ges. Om du tackar nej även till detta erbjudande hamnar du sist i kön. Detta innebär att vi inte kan garantera att du hinner få din behandling inom ramen för kostnadsfri tandvård för barn och unga.

Tandställningen har lossnat, vad ska jag göra

Kontakta kliniken där du får din behandling så snart som möjligt.

Tandställningen sticker och gör ont, vart vänder jag mig?

Om tandställningen skaver eller en bågände sticker ut, går det ofta att åtgärda enkelt. Kontakta kliniken där du får din behandling som vet vad du ska göra.

Jag väntar på behandling och tycker att det har blivit värre, vad kan jag göra?

Vi låter dig inte vänta med ett tillstånd som är skadligt för din mun eller dina tänder. Men eftersom tänderna ofta flyttar sig, är det vanligt att det kan kännas trängre efter ett tag. Det är inte farligt, men kan vara svårare att hålla rent. Prata med din tandhygienist så får du råd om hur du tar hand om dina tänder medan du väntar på tandregleringsbehandling. 

Hur måga gånger måste jag åka till Norge?

En tandregleringsbehandling pågår mellan ett till tre år och du behöver åka var sjätte eller var åttonde vecka, beroende på var i behandlingen du är. 

Jag ska få tandreglering i Norge, men kliniken har inte hört av sig

När behandlingskontraktet är påskrivet skickar vi en remiss till kliniken i Norge. Sedan hör kliniken av sig till dig inom sex veckor. Har du inte hört någonting, kolla att du har lämnat eller skickat in det påskrivna behandlingskontraktet till oss.  

Hur gör jag för att få reseersättning för en resa till Norge?

För att få ersättning för resor till Norge behöver du ett intyg på dina besök, ett så kallat besökskvitto, som kliniken skriver ut åt dig. Du söker sedan ersättning för sjukresa hos sjukreseenheten, läs mer om det här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta ossFölj oss i sociala medier