Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Nyhetsbrev mars 2025

Nyhetsbrev mars 2025

Nära vård testas på riktigt i västra Värmland under året, seminarietips och två motstridiga rapporter om hur arbetet med omställningen till nära vård går. Några delar ur mars månads nyhetsbrev.

Konkret test av nära vård tillsammans med fokuspersoner i västra Värmland

Fungerar nära vård på riktigt? Det ska ett test som genomförs under året i västra Värmland ge svar på. Fyra fokuspersoner kommer under testperioden att få stöd, hjälp och omsorg helt utifrån sina behov, oavsett vilken huvudman som står bakom. Målet är ett bättre omhändertagande och att tydliggöra de hinder som uppstår mellan och inom våra organisationer när vi samordnar insatser.

Mer information kommer inom kort på regionvarmland.se/naravard

Forskningsfrukost 4 april: Hur kan samverkan mellan kommun och region förbättras?

Hur kan vi förbättra hälso- och sjukvård och i högre grad sätta personens behov i centrum? Vad krävs för att skapa en hållbar vårdorganisation som möter framtidens utmaningar och främjar samverkan mellan kommun och region?

Ulrika Winblad, professor i hälso- och sjukvårdsforskning vid Uppsala universitet, berättar mer på månadens forskningsfrukost fredagen den 4 april klockan 07.30-08.30.

Mer information och anmälan till forskningsfrukosten

Webbinarie 4 april: spel som dialog och utveckling

Hur kan spel användas som en metod för att skapa förståelse, väcka engagemang och driva utveckling framåt? Under webbinariet får vi ta del av två inspirerande exempel där spel har fungerat som verktyg för dialog och utveckling.

Sara och Nicklas från Region Värmland berättar om hur de kom på sig själva med att vuxengissa i processen med att ta fram handlingsplanen ”Barnrätt – en plan för barnets bästa” i stället för att faktiskt prata med barn och unga. För att rätta till det misstaget tog de fram ett spel i Roblox för att kunna få veta på vilket sätt barn och unga vill att vi vuxna ska arbeta med att uppfylla barnets rättigheter. De berättar både om hur det tog fram spelet och vilka insikter de fick av att spela med barn och unga.

Läs mer och anmäl dig till webbinariet 4 april klockan 08.30-09.45

Ny rapport från SKR: Tydliga effekter av nära vård

Runt om i landet införs nya arbetssätt som en del i omställningen till nära vård. En ny rapport från SKR sammanställer utvärderingar som gjorts i kommuner och regioner och som visar tydliga effekter och stor potential. Rapporten visar bland annat att gemensamma arbetssätt inom nära vård ger stora fördelar för båda huvudmännen, både region och kommun. Rapporten tittar också närmare på vad som krävs för ökad utvecklingstakt och spridning av arbetssätten. Bland annat ringar den in behovet av en styrning som fullt ut stödjer samverkande arbetssätt, och att det krävs nya och mer likvärdiga former för uppföljning. Rapporten är framtagen av konsultföretaget Governo, på uppdrag av SKR.

Potentialerna i Nära vård – en kunskapsöversikt och analys över effekter och resultat av arbetssätt inom Nära vård (skr.se)

Ny rapport från Vård- och omsorgsanalys: Det behövs ett omtag i omställningen mot en god och nära vård

Efter flera års satsning har hittills inget av regeringens mål för omställningen till en god och nära vård uppnåtts. Regeringen, regionerna och kommunerna behöver göra ett omtag för att säkerställa en samordnad styrning. En stärkt primärvård är avgörande för att omställningen ska kunna förverkligas. Det visar en ny rapport som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys publicerade 31 mars.

Det behövs ett omtag i omställningen mot en god och nära vård (Vård- och omsorgsanalys)

Workshop den 28 maj om personcentrering inom vård och omsorg

Personcentrering är en central del av arbetet mot nära vård, hälsa och omsorg, ett gemensamt omställningsarbete i Värmland med utgångspunkt i invånarnas behov och livssituation. Under en workshop den 28 maj får du möjlighet att utforska och testa verktyget "Vad är viktigt för dig?" som stödjer ett personcentrerat arbetssätt.

Anders Vege delar med sig av erfarenheter från Norge, där de framgångsrikt använt verktyget. Du får även ta del av konkreta exempel från Beroendecentrum, Hagfors kommun och Arvika kommun.

Workshopen är 28 maj klockan 09-12, på Karlstad CCC.

Mer information och anmälan

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?