Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Konkret test av nära vård tillsammans med fokuspersoner i västra Värmland

Under 2025 testas nära vård tillsammans med fokuspersoner i västra Värmland.

Konkret test av nära vård tillsammans med fokuspersoner i västra Värmland

Fungerar nära vård på riktigt? Det ska ett test som genomförs under året i västra Värmland ge svar på. Fyra fokuspersoner kommer under testperioden att få stöd, hjälp och omsorg helt utifrån sina behov, oavsett vilken huvudman som står bakom. Målet är ett bättre omhändertagande och att tydliggöra de hinder som uppstår mellan och inom våra organisationer när vi samordnar insatser.

Sedan 2022 arbetar Region Värmland och kommunerna Arvika, Årjäng, Säffle och Eda i ett testbaserat arbetssätt för att snabbare nå målbilden för nära vård, hälsa och omsorg i Värmland. Det gör det möjlighet att utmana befintliga arbetssätt, lagar och regler som hindrar gemensam utveckling för patienternas bästa. Testet med fokuspersonerna är en del i det arbetet.

En styrgrupp där västra Värmlands kommundirektörer, Region Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektörer, områdeschefer och en strateggrupp ingår leder arbetet:

– Vi gör det här för att testa systemets förmåga att koordinera stöd och hjälp utifrån en individs utgångspunkt snarare än våra organisationers behov och förutsättningar.

Testa systemet tillsammans med fokuspersoner

Arbetet går ut på att driva utvecklingen till nära vård, hälsa och omsorg snabbare genom att konkret testa hur ett arbete över huvudmannagränser utan hinder kan fungera.

– Vi ska utgå från personer med stora behov av vård, stöd och omsorgsinsatser från både region och kommun, säger Mia Mossberg, utvecklingsledare, Region Värmland. Vi jobbar med en fokusperson i respektive kommun och arbetet utgår helt från att möta personens behov, inte organisationens. Vi vill komma bort från budgetfrågor och stuprörstänk och identifiera de hinder som uppstår inom och mellan våra olika organisationer när vi ska samordna insatser. En tvärprofessionell grupp arbetar tillsammans runt fokuspersonen för att lösa de hinder och utmaningar som uppstår.

Ska och behöver systemet förändras

Målet är att genomföra snabba och effektiva förändringar av systemet utifrån det som lyfts från medarbetarna runt fokuspersonerna. Testet pågår under 2025 och sedan dras slutsatser om det nya arbetssättet. Kan och ska organisationerna förändras med anledning av resultaten?

Så går projektet till

  • En fokusperson utses i kommunerna Arvika, Eda, Säffle, Årjäng.
  • En tvärprofessionell grupp medarbetare nära fokus-personen utses och träffas regelbundet, ibland tillsammans med personen, för att samordna personens vård, stöd och omsorgsinsatser. Resultaten följs upp och åtgärderna utvärderas kontinuerligt. Olösbara problem skickas vidare till en chefsgrupp.
  • Chefsgruppen stöttar och löser ut hinder åt fokusgruppen för att lösa personens behov i realtid och bereder vid behov beslutsunderlag till en beslutande styrgrupp (exempelvis gällande investeringar).
  • Arbetet samfinansieras av regionen och de fyra kommunerna Arvika, Eda, Säffle, Årjäng i västra Värmland.

Mer information om testet på regionvarmland.se/testfokuspersoner

Bakgrund

För att klara av framtidens demografiska utmaningar, där allt färre behöver ta hand om allt fler utifrån ett personcentrerat förhållningssätt, behöver hälso- och sjukvården ändra både förhållnings- och arbetssätt. Arbetet med omställningen till nära vård sker i hela landet och innebär ett nytt sätt att arbeta med vård, hälsa och omsorg. Nuvarande strukturer och processer skapar glapp mellan systemen och det leder till ineffektivitet, ökade kostnader för respektive huvudman. Det leder framför allt till lidande för personer med störst behov av stöd från både regionala och kommunala insatser.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?