Dokumenterad överenskommelse skapar trygghet och struktur i östra Värmland
I östra Värmland arbetar närvårdsteamet med dokumenterad överenskommelse sen i våras.
– Det tydliggör planeringen och skapar trygghet för patient och anhöriga, säger Anna Boholm, specialistsjuksköterska i Region Värmland.
Anna Boholm har jobbat som specialistsjuksköterska i olika delar av Region Värmland i 22 år. Nu är hon vid närvårdsteamet i östra Värmland som täcker kommunerna Kristinehamn, Storfors och Filipstad. Teamet har ett nära samarbete med kommunsjuksköterskorna och riktar sig till multisjuka med palliativ inriktning framför allt hjärtsvikt, KOL och onkologiskt palliativa patienter. Teamet fungerar som patientansvarig läkare och en samordnande roll för patienterna.
– Målet är att arbete ska flyta på sömlöst mellan alla professioner och olika huvudmän, säger Anna.
Dokumenterad överenskommelse en fördel för både patient och anhöriga
Närvårdsteamet har arbetat med dokumenterad överenskommelse sedan våren 2024.
– Det passar väl in på alla våra patienter, säger Anna, och fyller en funktion för anhöriga som får veta nästa steg i vården och den fortlöpande planering. Det fungerar som en påminnelse om vad vi kom överens om vid senaste mötet och ger en trygghet i att kunna läsa planeringen igen vid behov. Planeringen minskar de vårdkontakter som patienten kanske bara tar för att påminna sig om vad det var som sas på senaste mötet.
"Det passar väl in på alla våra patienter och fyller en funktion för anhöriga som får veta nästa steg i vården och den fortlöpande planering."
Hur jobbar ni rent praktiskt med dokumenterad överenskommelse?
– Vi använder det vid det första mötet med patienten, inskrivningsbesöket till teamet, berättar Anna. När vi genomför patientbesöket lämnar vi muntlig och skriftlig information om oss som team och vi upprättar överenskommelsen i samband med att vi gör en journalanteckning. Överenskommelsen skickas sedan brevledes till patienten eller tas med vid nästa besök.
Skapar tydlighet och trygghet
Att använda dokumenterad överenskommelse har många fördelar menar Anna.
– Det tydliggör planeringen och skapar trygghet för patient och anhöriga. Det minskar antalet "onödiga" vårdkontakter exempelvis patienter som ringer bara för att fråga ”vad var det nu vi sa, och hur ska jag göra”? Det blir också tydligt för övrig vårdpersonal vad som sagts och bestämts.
I dagsläget är det läkaren som skriver överenskommelsen vid anslutningsbesöket, men blanketten skapas av sjuksköterska. Nya överenskommelser kan skapas av både sjuksköterska och läkare utefter besök och behov av justering i vårdplanen.
"Det blir också tydligt för övrig vårdpersonal vad som sagts och bestämts."
Tiden kan vara en utmaning
En utmaning i arbetssättet kan vara tiden till att patienten kan ta del av överenskommelsen, om de inte själva är aktiva med inloggning i 1177. Då behöver de vänta in pappersexemplaret från teamet. För patienter som har hemsjukvård är Ibland kommunens sjuksköterskor behjälpliga med utskrift och lämnar över till patienten, om de besöker patienten tidigare än regionens personal.
Hur funkar dokumenterad överenskommelse?
En dokumenterad överenskommelse är en gemensam överenskommelse mellan patient och vårdgivare för att säkerställa delaktighet, samordning, tillgänglighet och samverkan, med patientens perspektiv som utgångspunkt.