Centrum för tidiga insatser
Centrum för tidiga insatser (CTI) är till för barn från 0-6 år med eller med misstanke om autism, enskilt eller i kombination med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller adhd.
Patienter som inte tillhör CTI:s målgrupp
Barn som enskilt bedöms ha intellektuell funktionsnedsättning eller misstanke om det. Målgruppen hänvisas till Barn- och ungdomshabiliteringen.
Barn med primära svårigheter inom områdena koncentration, uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulsivitet. Målgruppen hänvisas till Barn- och ungdomspsykiatri. OBS! När svårigheterna finns i kombination med sampelssvårigheter/misstanke om autism kan barn från 0-6 år ingå i CTI:s målgrupp.
Mottagningen ska genom tvärprofessionell kompetens från olika verksamheter och arbetsgrupper ge tidiga, jämlika och sammanhållna insatser utifrån barnets behov.
Vilka insatser gör CTI?
Insatserna ska, förutom att svara upp mot barnets behov, ge föräldrar trygghet i deras bemötande av barnet och involvera viktiga nätverk. Syftet är att ge barnet förutsättningar till en så gynnsam utveckling som möjligt.
CTI erbjuder följande insatser
- Stöd, behandling och neuropsykiatrisk utredning. Möter barn som har symtom inom paraplybegreppet ESSENCE men är inte en fullskalig ESSENCE-mottagning.
- Insatser som riktas till barnet, utifrån barnets aktuella behov av stödjande insatser och förståelse. Vi erbjuder ett utvecklingsstöd till barnet via föräldrastöd utifrån våra olika kompetenser.
- Individuella insatser och insatser i grupp. Föräldrautbildning, med inriktning på kunskap och förståelse för de funktionsnedsättningar barnet har och bemötande. Föräldrautbildning ”AKKtiv kom i gång”, med fokus på kommunikation och samspel och vi planerar för ”Mångsidiga intensiva insatser”.
- Samverkar med barnets nätverk som även inkluderar förskolepersonal.
- Genomför neuropsykiatriska utredningar som kan vara diagnossättande utredningar.
Vilka patienter kan remitteras till CTI?
- Barn i åldrarna 0–6 år där utvecklingen är försenad och inte blir som förväntat.
- Barn åldrarna 0–6 år med svårighet att anpassa sig till situationer där det krävs samspel, kommunikation, motorik eller självständighet.
- Barn åldrarna 0–6 år med svårighet att anpassa sitt beteende och sätt i situationer där barnet behöver vara fokuserad, uppmärksam eller koncentrerad.
- Barn åldrarna 0–6 år med eller med misstanke om autism, enskilt eller i kombination med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller adhd.
Vilka funktioner ingår i CTI:s arbetsgrupp?
- Arbetsterapeut
- Habiliteringspedagoger
- Kuratorer
- Logopeder
- Läkare
- Psykologer
- Vårdadminstratörer
- Specilapedagoger
- Fysioterapeut
Vilka verksamheter samverkar i CTI:s arbete?
Följande verksamheter samverkar:
- Barn- och ungdomspsykiatri (BUP)
- Barn- och ungdomshabiliteringen (BUH)
- Barn unga och familjehälsa
Vad innebär det att CTI har en gemensam plattform med samsyn kring barnets behov?
Mottagningen arbetar för att skapa en gemensam plattform där medarbetare får möjlighet till kompetensutveckling och dialog.
Vilka ingår i CTI:s målgrupp?
- Målgruppen är barn med samspelssvårigheter som leder till misstanke om autism, enskilt eller i kombination med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller adhd.
- Målgruppen är också barn med redan ställda diagnosen autism och intellektuell funktionsnedsättning. Barnet och vårdnadshavare får fortsatta insatser till och med 6 år eller till dess barnet börjar i årskurs 1.
- Barn med primära svårigheter inom områdena koncentration, uppmärksamhet, aktivitetsnivå och impulsivitet ingår inte i CTI: s målgrupp. Målgruppen får sitt stöd genom övrig Barn- och ungdomspsykiatri. När svårigheterna också finns i kombination med sampelssvårigheter/misstanke om autism kan barnet ingå i CTI:s målgrupp.
- Barn som enskilt bedöms ha intellektuell funktionsnedsättning eller misstanke om det ska få stöd genom Barn- och ungdomshabiliteringen.
Besöksadress
Hamnpirsgatan 2
652 21 Karlstad
Postadress
Region Värmland
Barn och ungdomspsykiatrin
Mottagning 6, Centrum för tidiga insatser
651 85 Karlstad