Plan

Färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Arbete med processer

Omställningen behöver ske på alla nivåer, lokalt, delregionalt och länsövergripande.

Vi har ett länsgemensamt mål och en gemensam uppföljning. För att ta oss framåt på resan ska det säkras att de fyra utvecklingsområden som beskrivits i färdplanen beaktas och bearbetas när processer utvecklas:

  • Proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande arbete
  • Personcentrerat förhållningssätt
  • Överbrygga gränser och mellanrum och samordna våra resurser
  • Digitala verktyg och välfärdsteknik
Processbild för färsplan nära våd

Pilarna illustrerar processer som ska utvecklas. Varje process ska säkra att samtliga utvecklingsområden har beaktats och bearbetats. Uppföljning behöver ske inom respektive process. Den länsgemsamma stödstrukturen ska stödja både verksamhet, ledning och systemledning.

Ledare behöver hålla samman omställningsarbetet och tydliggöra riktningen. Vi måste våga lita på att med rätta förutsättningar kommer kraften från medarbetarna själva. Det behöver finnas flexibilitet, utforskande och möjlighet att testa. Att arbetet följs upp och resultatet tas om hand är andra viktiga aspekter. Denna styrning benämns som tight – loose – tight.

Ett steg närmare - insikter och lärdomar om utvecklingsarbete för en nära vård - Hälsolabb (pdf)

Ska vi lyckas med omställningen behöver det göras tillsammans med värmlänningarna. Genom att ta tillvara deras och deras anhörigas kunskap, erfarenheter och resurser samt genom att lyssna på deras berättelser om mötet med oss.

I det länsgemensamma arbetet har gemensamma processer lyfts som länet tillsammans ska ta sig an. De går att följa via regionvarmland.se/naravard (vardgivarwebben)

På webbplatsen finns även information om omställningen, länets målbild och färdplan, verktyg och arbetsmaterial, goda exempel, dialog- och workshopsmaterial samt material för att skapa invånardialog. Webbplatsen utvecklas kontinuerligt utifrån behov.