Plan

Färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Bakgrund

Nära vård är en omställning som pågår i hela landet. Omställningen har sitt ursprung i flera stora statliga utredningar. Den handlar om att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna för att anpassa insatserna efter vad som är viktigt för den enskilda invånaren.

Kärnan är ett personcentrerat förhållningssätt som utgår från individens behov och förutsättningar. Det handlar också om arbetsmiljö, om hållbara arbetsplatser där medarbetarnas kompetens tas tillvara.

Omställningen är nödvändig för att klara av utmaningen med att allt fler lever med en eller flera långvariga sjukdomar, samtidigt som vi ser en förändrad befolkningsstruktur, där färre personer i framtiden ska ta hand om fler. Det innebär utmaningar för såväl ekonomin som för kompetensförsörjningen. För att klara av dessa utmaningar ska vi tydligare samordna våra gemensamma resurser, ta tillvara invånarnas kunskap, resurser och erfarenheter, nyttja och utveckla digitala lösningar och arbeta mer proaktivt. Invånarna är experter på sitt liv och på sin situation och många både vill och kan vara mer aktiva och ta ett större ansvar för sin hälsa än de gör idag. Förutsättningarna att ta aktivt ansvar för sin hälsa kan se olika ut i olika perioder i livet. Genom att ge de som vill och kan möjlighet att ta ett större ansvar för sin egen hälsa, kan resurser läggas på de invånare som inte själva har möjligheten att ta det ansvaret.

Utredningar om omställningen till näran vård (skr.se)

Våra folksjukdomar

Folksjukdomar har stor påverkan på samhällets funktioner och ekonomi, då de ofta påverkar individers arbetsförmåga och behov av hälso- och sjukvård. Några somatiska sjukdomar som idag räknas som folksjukdomar är

  • sjukdomar i hjärta och blodkärl som hjärtinfarkt och stroke,
  • vissa cancersjukdomar som cancer i bröst, prostata, tjock- och ändtarm
  • och diabetes.

Även psykisk ohälsa kan ses som en folksjukdom, då den sjukdomsbördan har ökat under senare år. Det gäller framför allt neuropsykiatriska tillstånd och diagnoser samt sjukskrivningar för depression, ångest och stressyndrom. Övervikt och fetma är en riskfaktor för att drabbas av ett flertal sjukdomar och är en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår i Sverige.

Många folksjukdomar kan förebyggas genom förändrade levnadsvanor, exempelvis hälsosamma matvanor, fysisk aktivitet och genom att undvika tobaksrökning och minska skadligt bruk av alkohol.

Vad är en folksjukdom (folkhalsomyndigheten.se)

Lärare undervisar

Omställningen till nära vård innefattar mer än hälso- och sjukvård. Socialtjänst, skola, kultur, fritid och civilsamhället ä rexempel på viktiga delar i systemet.