Metodstöd

Metodstöd för samtal om levnadsvanor

Matvanor

Patienter med ohälsosamma matvanor ska erbjudas enkel rådgivning (cirka 2-5 minuter), i syfte att väcka intresse för en förändring och motivera till fördjupad rådgivning eller behandling.

Ikon av en salladstallrik.

Frågorna som ställs i patientformuläret

Till stöd för samtal om levnadsvanor har ett formulär tagits fram som patienten kan fylla i innan eller i samband med ett möte. Frågorna i formuläret:

  1. Hur ofta äter du grönsaker eller rotfrukter (färska, frysta eller tillagade)?
  2. Hur ofta äter du frukt och bär (färska eller frysta)?
  3. Hur ofta äter du fisk eller skaldjur som huvudrätt, i sallad eller som pålägg?
  4. Hur ofta äter du kaffebröd, choklad, godis, chips eller dricker juice eller sockersötade drycker som saft eller läsk?
  5. Hur ofta äter du nyckelhålsmärkta fullkornsprodukter som grovt fiberrikt fullkornsbröd, knäckebröd, havregrynsgröt, müsli eller fullkornspasta?
  6. Hur ofta äter du en huvudrätt baserad på rött kött (nöt, gris, lamm, ren eller vilt) eller charkprodukter (skinka, korv eller bacon) som huvudrätt?
  7. Hur ofta äter du en huvudrätt baserad på baljväxter (ärtor, bönor, linser)?

Gränsvärden

Ohälsosamma matvanor indikeras med antal matpoäng. Matpoängen beräknas för de första 4 frågorna om matvanor. Maximal poäng är 12.

  • En frisk vuxen person som får 9–12 poäng har sannolikt hälsosamma matvanor.
  • Den som får 5–8 poäng har sannolikt måttligt ohälsosamma matvanor.
  • Den som har 4 poäng eller lägre äter sannolikt ohälsosamt.

Enkel rådgivning om matvanor

1. Fokusera på matvanor

Förslag på inledning av samtalet:

"Just nu bedöms dina matvanor vara ohälsosamma och det kan ha betydelse
för ditt nuvarande hälsoläge, din eventuella diagnos och behandling. Är det okej
om jag berättar lite om fördelarna med hälsosamma matvanor?"

Informera om hälsovinster

Goda matvanor ger kroppen de näringsämnen den behöver, vilket ger mer ork
och välmående. Det har också positiv påverkan på exempelvis; blodtryck, blodfetter,
blodsocker, mag- /tarmfunktioner, immunförsvar, organfunktion, psykisk
hälsa, kognitiva funktioner (ex. inlärningsförmåga), sömn, med mera. Minskad
risk för vissa cancersjukdomar.

Ge generella råd

Hälsosamma matvanor:

  • Välj mer av: grova grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter och
    frön. (Grönsaker: två nävar per dag. Frukt: två-tre frukter per dag. Fisk och
    skaldjur: gärna tre gånger i veckan).
  • Byt till: Nyckelhålsmärkta produkter, fullkorn (pasta, bröd, gryn), matfetter,
    oljor och magra mejeriprodukter.
  • Välj mindre av: Rött kött (ko, gris, lamm, vilt), chark, salt, socker och alkohol.
    Kött och chark bör begränsas till maximalt 500 gram per vecka.
  • Ät regelbundet.

2. Bedöm patientens motivation och resurser

Förslag på fråga:

"Hur tänker du kring att göra en förändring? Finns det något du kan börja med? När?"

3. Erbjud personcentrerad åtgärd

Om personen önskar ytterligare stöd till förändring så finns följande alternativ i Värmland.

Egenvårdsråd

Tipsa patienten om information på 1177.se

Stöd till förändring

Erbjud alternativ i samråd med patienten:

Stöd till förändring

Motiverade patienter ska erbjudas stöd till förändring. Erbjud det alternativ
som passar bäst, utifrån behov och förutsättningar, i samråd med patienten.

Friskvården i Värmland

Kontaktas via ordination av fysisk aktivitet, FaR, (om patienten dessutom är otillräckligt fysiskt aktiv) alternativt att patienten tar egen kontakt med friskvårdscentral.

Friskvården i Värmland.se (1177.se)

Steg för hållbar hälsa

Kontaktas genom att patienten tar egen kontakt via appen Vård i Värmland alternativt via remiss.

Dietist på vårdcentral

Vid diagnosticerad sjukdom där kosten spelar roll, till exempel diabetes, hyperlipidemi, IBS etc kontaktas dietist via remiss alternativt att patienten tar egen kontakt med sin vårdcentral.

Dokumentera

Dokumentera matvanor

Dokumentera i Cosmic


Patientens nuvarande matvanor

Summan av poäng i kostindex.

Diagnoskod

Diagnoskod Z72.4 Olämplig diet och olämpliga matvanor

Åtgärdskod

Enkel rådgivning ska inte åtgärdskodas.

Åtgärdskoder vid rådgivande och kvalificerat rådgivande samtal:

Kodningsmall levnadsvanor INS-13124 (instruktion i Vida)