Till startsidan
Start /Res med oss /Använd bälte

Använd bälte på bussen

Alla våra regionbussar är utrustade med bälte, en livräddare vid små och stora händelser. Använd det med omtanke för dig själv men också för alla andra ombord på bussen.

Ung kvinna ombord på en buss. Hon ser ut genom ett fönster och använder bältet.

Lag på att använda bälte ombord

Alla bussar, med undantag för bussar i tätortstrafik, ska vara utrustade med bälten. I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. Lagen säger att om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bälte så ska du välja det sätet och använda bältet. Om bussen är utrustad med bälte och man som resenär avstår från att använda det kan det medföra böter på 1500 kronor i samband med en poliskontroll. (Källa: Transportstyrelsen)

Vid en olycka, stor såväl som liten, kan bältet ha en avgörande betydelse. Dels är fallhöjden i en buss stor, dels kan du skada andra passagerare. I en olyckssituation kan bältet vara livsavgörande, även om hastigheten inte är högre än 40–50 km/tim.
Källa: NTF

 I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. Lagen säger att om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bälte så ska du välja det sätet och använda bältet. Om bussen är utrustad med bälte och man som resenär avstår från att använda det kan det medföra böter på 1500 kronor i samband med en poliskontroll.
Källa: Transportstyrelsen

I Sverige används generellt så kallade klass I-bussar inom tätortstrafik och för dem finns inget lagkrav på bälten vid passagerarplatserna. Det är denna bussmodell som används i stadstrafiken i Karlstad.

Sedan oktober 2018 är bussbolagen skyldiga att muntligen eller skriftligen informera resenärerna om att använda bälte, men det är individen själv som ansvarar för att bältet används. I regionbussarna finns dekaler uppsatta som informerar om bälteskravet och våra förare uppmuntras att göra utrop.
Källa: NTF

I de fall det inte finns någon sittplats med bälte tillgänglig, är det tillåtet att stå i bussen om den är godkänd för stående passagerare vilket alla Värmlandstrafiks bussar är. Vid lokala transporter i tättbebyggda områden får en annan plats användas, även om det finns sittplatser med bälte tillgängliga.

En tung buss får framföras i 100 kilometer i timmen endast om samtliga som färdas i bussen och som är äldre än tre år har tillgång till en plats försedd med bilbälte annars får bussen framföras i högst 90 kilometer i timmen.
Källa: Transportstyrelsen

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?