
Färdtjänst i Värmland
Välkommen som färdtjänstresenär i Värmland!
Den här informationen vänder sig till dig som beviljats färdtjänst. Här kan du läsa om olika delar som berör din resa.
Färdtjänst är ett komplement till den allmänna kollektivtrafiken och är till för dig med en varaktig funktionsnedsättning. Här är en presentation om färdtjänsten i Värmlands län.
Lag om färdtjänst
Du ansöker om färdtjänst hos Region Värmland. Region Värmland är kollektivtrafikmyndighet i Värmlands län och har av kommunerna fått ansvar för färdtjänsten. Det är Region Värmland och kollektivtrafikmyndigheten som handlägger ansökan och tar beslut om färdtjänsttillstånd enligt Lag om färdtjänst (1997:736).
Du reser med Värmlandstrafik
När du blir beviljad ett tillstånd reser du med Värmlandstrafik som är en del av Region Värmland. Alla kommuner i Värmlands län har ett gemensamt system för färdtjänst som samordnas via Värmlandstrafiks beställningscentral.
Du kan resa med färdtjänst inom hela Värmlands län och upp till 30 kilometer in i angränsande län inom Sverige.
Resorna utförs med personbilar, specialfordon (det vill säga minibussar) och servicelinjer, ofta samåker du med andra personer. Om du ska resa en längre sträcka kan du få resa med servicelinjen som innebär resa med byten.
Hjälp oss förbättra!
För att hålla god kvalitet på färdtjänsten genomför vi kundundersökningar. Du kan bli uppringd och få svara på några frågor angående din resa. Dina synpunkter är viktiga i vårt förbättringsarbete. Deltagandet är anonymt och det är frivilligt att medverka.

Ditt färdtjänsttillstånd gäller för resor i Värmland plus tre mil in i angränsande län. Resan behöver dock alltid börja eller sluta i Värmland.
När kan jag boka och hur ofta kan jag resa?
Du kan boka resa dygnet runt, men vi rekommenderar att du beställer planerade resor under dagtid. Tidigast kan du beställa resa 14 dagar innan din aktuella resdag. Färdtjänsttillståndet gäller för obegränsat antal resor och du kan resa vilken tid du vill under dygnet.
Förbeställningstid
För att vi ska kunna planera din resa behöver du i god tid innan önskad avresa boka din resa. Hur lång tid innan är beroende av hur lång resan är:
- Resor inom en kommun: Senast 30 minuter innan önskad avresetid.
- Resor till angränsande kommun: Senast två timmar innan önskad avresetid.
- Resor till övriga kommuner inom länet: Senast fyra timmar innan önskad avresetid.
Reser du med trappklättrare eller bärhjälp? Då önskar vi att du beställer din resa i extra god tid, gärna dagen före.
Justerad avresetid
För att möjliggöra samåkning kan vi behöva justera din önskade avresetid. Avresetiden för en resa inom en kommun kan justeras med 30 minuter och avresetiden för en resa mellan flera kommuner kan justeras med två timmar.
Resa i kommun utanför färdtjänstområdet
Om du ska på ett tillfälligt besök i en kommun som ligger utanför Värmland kan du beställa biljetter som gäller i den kommunen. Biljetter finns för de flesta orter i Sverige och du beställer dem via din färdtjänsthandläggare i god tid innan avresa.
Priset för en resa är tre kronor per påbörjad kilometer, dock lägst 60 kronor i totalkostnad. Biljett gäller för resor inom vald kommun eller som längst 5 mil.
Avboka resa
Om du behöver avboka din resa ska du göra det senast en timma före avresa. Om du skulle missa att avboka resan kan du debiteras en avgift.
Boka färdtjänstresa! Ring 010-48 47 100
Du uppger följande i samband med bokning:
- Namn.
- Personnummer.
- Telefonnummer du nås på.
- Tid för hämtning eller tid som du ska vara framme, det vill säga när du behöver stiga av.
- Om du reser med medresenär/ledsagare.
- Om du behöver extra hjälp, till exempel hjälp att bära kassar eller om du önskar hämtas eller lämnas inne.
- Om du vill göra ett kort stopp vid kyrkogården i högst 15 minuter.
- Du kan redan nu boka tid för återresa.
Varje dag görs i snitt drygt 500 färdtjänstresor i Värmland. Här berättar vi om alla delar av resan som du behöver känna till.
Vad kostar det att resa?
Priset som du betalar för färdtjänstresan kallas för egenavgift. Egenavgiften för färdtjänstresor i Värmland baseras på priserna i den allmänna kollektivtrafiken.
Du betalar i första hand din egenavgift via faktura som skickas till dig.
Om du vid upprepade tillfällen missar att betala fakturan kommer du dock att fråntas betalmetoden och då behöver du istället betala för resan i samband med att den genomförs. Då betalar du med bankkort.
Legitimering vid resa
När du reser med färdtjänst och allmän kollektivtrafik behöver du kunna visa föraren ditt tillståndsbevis och en giltig id-handling.
Hjälp av föraren
Föraren hjälper dig med kringtjänster såsom att bära kassar eller att hämta eller lämna dig inne i bostaden. Det här är en service som får lov att ta max fem minuter och du beställer den i samband med bokning av resa.
Det här får du ta med dig
Du får ta med dig max två kassar eller väskor på resan. Bagaget får inte vara så stort att det tar upp yta för övriga platser i fordonet.
Du får även ta med dig ditt personliga hjälpmedel, som står i ditt beslut, under resan. Kontakta din färdtjänsthandläggare om du byter hjälpmedel så att det står rätt i beslutet.
Ledsagare
Du som har färdtjänst kan få beviljat att ta med dig en ledsagare på resan, du ansöker om detta hos din färdtjänsthandläggare.
Då gäller följande:
- Du skaffar själv en ledsagare som kan hjälpa dig under resan.
- Ledsagaren reser i sällskap med dig och stiger på och av på samma adresser som du gör.
- Ledsagaren reser helt kostnadsfritt.
Medresenär
Alla som har färdtjänst får ta med en (1) medresenär på resan. Begränsningen gällande antal medresenärer gäller inte dig som har barn under tolv år. Reser du med barn kan du som mest boka plats för dig plus fyra barn. I det fall som du har med dig en vuxen medresenär kan du bara ta med dig tre barn. Medresenär betalar avgift enligt färdtjänstens egenavgifter och ålderskategori.
Ledarhund/servicehund/sällskapsdjur
Du får ta med dig en ledarhund eller servicehund när du gör färdtjänstresor.
Det är också tillåtet att ha med sällskapsdjur utan extra kostnad. Din avresetid kan dock komma att justeras (utöver regelverket) med hänsyn tagen till eventuella allergiproblem hos andra resenärer.
Detta gäller:
- Du ansvarar själv för ditt djur.
- Mindre djur ska alltid transporteras i väska eller bur.
- Större hundar ska transporteras i kombi eller transportbur i större fordon.
- Beställ gärna din resa i god tid innan resdag, gärna dagen före.
Stopp under resa
Stopp under resan är inte tillåtet förutom om du ska till kyrkogården eller om du ska hämta eller lämna barn på förskola eller på skola. Detta gäller:
Kyrkogårdsbesök
När du ska göra ett kyrkogårdsbesök väntar fordonet på dig i max 15 minuter. Resan ska gå tur och retur från hemmet samt inom din kommun.
Denna tjänst behöver du inte ansöka om utan du anger stopp vid kyrkogårdsbesök när du bokar resa. Om du vill besöka kyrkogård utanför din hemkommun behöver du beställa två resor.
Lämna/hämta på förskola
Om du reser inom en kommun och vill lämna eller hämta barn på förskola som ett stopp på din färdtjänstresa kallas detta för en ”via-resa”. Denna tjänst behöver du ansöka om hos färdtjänsthandläggare.
Omvägstid
Färdtjänstresor görs ofta tillsammans med andra. Då anpassas resvägen efter övriga personers resa vilket gör att din resa kan ta längre tid än om du hade rest själv i fordonet, detta kallas för omvägstid.
För en resa inom en kommun får omvägstiden max uppgå till 30 minuter och för resor mellan flera kommuner med max en timme som extratid.
En resa – steg för steg
Du bokar resa
Du bokar din färdtjänstresa hos Värmlandstrafik. Det görs via telefon.
Planering och samordning
Värmlandstrafik planerar din resa och ser till att den samordnas med andra resenärers resa.
Resan utförs
När föraren kommer hjälper han eller hon dig in och ut ur fordonet och säkerställer att exempelvis rullstol är fastspänd. Antingen reser du på egen hand eller tillsammans med andra.

När en del av resan görs med allmän kollektivtrafik
Kombinerad resa är en resa som genomförs med både färdtjänst och Värmlandstrafiks bussar och tåg. Du som åker en kombinerad resa har rätt att ha med en medresenär/ledsagare som åker kostnadsfritt. Alla anslutningsresor till närmast anpassade hållplats är kostnadsfria.

Egenavgift
Egenavgiften för färdtjänstresan beräknas efter hur många zoner som du reser i. Biljettkartan för färdtjänst är indelad i färgade områden som i sin tur är uppdelade i mindre zoner, det är de som gäller för egenavgiften.
Exempel: En färdtjänstresa mellan Charlottenberg och Arvika består av två zoner. Maxpriset är för fyra zoner oavsett om resan går genom fler zoner än så.
Ålderskategorierna är vuxen från 20 år, skolungdom 0-19 år och student (mot uppvisande av studentlegitimation).
Du får en faktura hemskickad på egenavgiften för färdtjänstresan och betalar inget i samband med resan.
Periodbiljetter färdtjänst
Det finns två typer av periodbiljetter för färdtjänst: Färdtjänst Special och Färdtjänst Pendling. Deras giltighet och pris baseras på färgområdena på kartan. Ålderskategorierna är vuxen från 20 år, skolungdom 0-19 år och student (mot uppvisande av studentlegitimation). Om du får hjälp av god man eller annan person att köpa periodbiljett åt dig behöver du skicka med ditt tillståndsbevis tillsammans med din legitimation.
Färdtjänst Special
Färdtjänst Special gäller för obegränsat antal resor i ordinarie kollektivtrafik med buss och tåg under 30 dagar. Du väljer resor i tätort, en färg, kombination av två färger eller hela länet. Färdtjänst Special kan, mot uppvisande av tillståndsbevis och legitimation, köpas hos Värmlandstrafiks samtliga ombud och på webben.
Färdtjänst Pendling
Färdtjänst Pendling gäller för färdtjänst mellan hemadress och adress till skola eller arbete samt för obegränsat antal resor med Värmlandstrafiks bussar och tåg.
Biljetten gäller för 30 dagar och du väljer giltighet i en färg, kombination av två färger eller hela länet. Du ansöker om Färdtjänst Pendling hos din färdtjänsthandläggare. Om ansökan beviljas köper du biljetten via Värmlandstrafiks kundcenter på Karlstad busstation eller genom ett formulär på Värmlandstrafiks webbplats.
Tillståndsbevis
Alla som beviljas färdtjänsttillstånd får ett tillståndsbevis. Tillståndsbeviset och legitimation används för att styrka rätt att köpa särskilda periodbiljetter för färdtjänst och ger dig rätt att ta med en ledsagare eller medresenär vid resor med kollektivtrafik. Ledsagaren eller medresenären behöver inte lösa biljett.
Priser
Du hittar aktuella priser på varmlandstrafik.se/fardtjanst.

Till vänster – Värmlandstrafiks resekort. På detta kort laddas periodladdningar. Färdtjänst Special och Färdtjänst pendling. Till höger – tillståndsbevis. Kortet ska kunna visas i samband med färdtjänstresa och användas för att styrka rätt att köpa periodbiljetter.
Kontaktuppgifter
Telefonnummer: 010-48 47 150
Telefontid vardagar: 09.00-12.00
E-post: fardtjansten@regionvarmland.se
Postadress:
Region Värmland Färdtjänsten,
Lagergrens gata 7A,
652 14 Karlstad.
Bokning av resa
Telefonnummer till Värmlandstrafik: 010-48 47 100
Övriga ärenden
På vår webb kan du läsa mer och ansöka om färdtjänst via vår e-tjänst.