Karriärutvecklingsmodell

Dietist

Steg 1 - Dietist nybörjare

Du utvecklas mot självständighet i din yrkesroll med stöd av kollegor. Du hanterar vanligt förekommande arbetsuppgifter. Du bygger upp din erfarenhet i patientarbetet och tar del av relevant litteratur inom ditt arbetsområde. I takt med att din erfarenhet ökar och du blir tryggare i din yrkesidentitet behövs mindre stöd av yrkeskollegor. Du reflekterar, analyserar och initierar förbättringsarbeten i områden där du är yrkesverksam.

Två dietister i vita arbetskläder med varsin kopp i handen i en korridor.

Kompetenskrav

För steg 1 ska nedanstående formella och kliniska kompetenskrav vara uppfyllda.

Formell kompetens

  • Legitimerad dietist.

Klinisk/reell kompetens

Evidensbaserad vård

  • Tillämpar kunskapsunderlag som är evidensbaserade, aktuella och relevanta för ditt arbetsområde, såsom vårdprogram och riktlinjer.
  • Läser och kritiskt värderar vetenskaplig litteratur.
  • Använder adekvata metoder genom hela nutritionsvårdsprocessen utifrån patientens situation och sjukdomstillstånd.

Personcentrerad vård

  • Tillämpar nutritionsvårdprocessen i kliniskt arbete.
  • Identifierar patientens förutsättningar och behov, och utifrån det anpassa nutritionsbehandlingen.
  • Uppmuntrar patientens delaktighet i målsättning, behandlingsplan och utvärdering av behandling.
  • Visar respekt, förmedlar förtroende och trygghet i vårdrelationen med patienter och närstående.
  • Tillämpar ett jämlikt och jämställt förhållningssätt.

Samverkan i team

  • Tar ansvar för nutritionsfrågor i teamarbetet, med stöd av yrkeskollega.
  • Inhämtar kunskap om andra yrkesprofessioners funktion och ansvar.
  • Planerar, konsulterar och samarbetar med andra yrkesprofessioner med patienten i centrum.
  • Eftersträvar ett gott kollegialt samarbete.

Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling

  • Har kännedom om och tillämpar verksamhetens kvalitetsindikatorer.
  • Har kännedom om och deltar i lokala nätverk eller team.
  • Deltar och reflekterar över befintliga rutiner och arbetssätt och deltar i dialog för utveckling av dessa.

Säker vård

  • Tillämpar sekretess och tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen.
  • Följer hygienföreskrifter enligt arbetsplatsens rutiner.
  • Har kännedom om och använder avvikelserapportering.
  • Samverkar med andra professioner för att säkerställa patientsäkerhet.
  • Har kännedom om och tillämpar arbetsplatsens rutiner, riktlinjer och checklistor.
  • På individnivå utvärderar utförda åtgärder och avbryter åtgärder som inte är till nytta för patienten.

Informatik

  • Inhämtar och tillämpar kunskaper inom informations- och kommunikationsteknologi som används inom verksamheten.
  • Följer riktlinjer och rutiner för dokumentation.
  • Tillämpar terminologi enligt nutritionsvårdsprocessen, i reflektion med yrkeskollega.

Pedagogik

  • Anpassar information till patienten utifrån dennes kunskapsnivå.
  • Informerar och motiverar nutritionsbedömning och val av nutritionsbehandling för kollegor i andra yrkesprofessioner.
  • Skapar och genomför gruppföreläsningar.

Kompetensutveckling

Du introduceras in i verksamheten, ditt uppdrag och dina arbetsuppgifter enligt den individuella introduktionsplan som du och din chef arbetat fram. När introduktionen avslutas är det viktigt att ni gemensamt följer upp introduktionen för att säkerställa att det inte finns några kvarstående funderingar.

Se checklista Introduktion för nya medarbetare (CHE-12797) i Vida, dokumenthanteringssytem för styrande dokument.

Din fortsatta utveckling utgår ifrån verksamhetens behov och den individuella kompetensutvecklingsplan som du och din chef gemensamt kommer fram till i medarbetarsamtalet. Utgå ifrån kompetenskraven i nästa steg när ni utformar kompetensutvecklingsplanen för dig.