Karriärutvecklingsmodell

Dietist

Steg 2 - Dietist självständig

Du arbetar självständigt och är tryggare i din yrkesidentitet. Du utvecklar dina kliniska färdigheter i samarbete med kollegor, reflekterar, analyserar och driver förbättringsarbeten i områden där du är yrkesverksam. Du deltar i utvecklingsarbete inom regionens dietistnätverk. Du introducerar och stöttar nyanställda kollegor samt studenter på arbetsplatsen.

Kvinna i arbetskläder sitter och antecknar bredvid sängliggande patient.

Kompetenskrav

För steg 2 ska, utöver kraven i tidigare steg, nedanstående formella och kliniska kompetenskrav vara uppfyllda. Ett riktmärke är att du behöver cirka 1–3 år relevant klinisk erfarenhet för att uppfylla kraven i steg 2.

Formell kompetens

  • Genomgått verksamhetens introduktionsprogram.
  • Introduktionskurs till handledning i regionen regi (digital).

Klinisk/reell kompetens

Evidensbaserad vård

  • Bidrar till implementering av kunskapsunderlag som är evidensbaserade, aktuella och relevanta för ditt arbetsområde, såsom vårdprogram och riktlinjer.
  • Bidrar vid implementering av evidensbaserade arbetssätt och metoder i nutritionsvårdsprocessens olika steg.

Personcentrerad vård

  • Lyssnar och förstår patient och närståendes behov, resurser och möjligheter och utifrån det anpassa nutritionsbehandlingen.
  • Tillämpar metoder och arbetssätt som ökar patienters och närståendes möjlighet till delaktighet och självbestämmande i vård och behandling.
  • Arbetar aktivt med attityder och värderingar för att förebygga diskriminering.

Samverkan i team

  • Tar ansvar för nutritionsbehandlingen i teamarbetet. Det innebär att du initierar, prioriterar, samordnar och utvärderar arbetet med klinisk nutrition inom teamet.
  • Introducerar nya kollegor till ett tvärprofessionellt arbete.
  • Är uppmärksam på patienters, närståendes och kollegors reaktioner före, under och efter utmanande situationer.

Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling

  • Deltar i och har fördjupad förståelse för verksamhetens kvalitetsindikatorer.
  • Deltar i förbättringsarbeten och ha fördjupad förståelse för den egna verksamheten.
  • Kommunicerar förbättringsarbeten på den egna arbetsplatsen.

Säker vård

  • Använder självständigt avvikelserapportering för att upprätthålla god patientsäkerhet och arbetsmiljö.
  • Deltar vid uppdatering av arbetsplatsens rutiner, instruktioner och checklistor.
  • Förebygger och minimerar risker för vårdskada.
  • Identifierar risker och vidtar adekvata åtgärder gällande hygienrutiner och smittförebyggande arbete.
  • Tar initiativ till samverkan med andra professioner för att säkerställa patientsäkerhet och kontinuitet i vården för patienten.

Informatik

  • Använder självständigt informations- och kommunikationsteknologi i det egna patientarbetet.
  • Journaldokumenterar självständigt och använder standardiserad terminologi enligt nutritionsbehandlingsprocessen, samt stödjer studenter i detta.

Pedagogik

  • Bidrar som handledare till studenter.
  • Belyser medicinska och nutritionsmässiga perspektiv på ett sätt som bidrar till att patient får förståelse för utredning, rekommenderad behandling och konsekvenser av att avstå från dessa.
  • Initierar och leder grupputbildningar för patienter och närstående.

Kompetensutveckling

Din fortsatta utveckling utgår ifrån verksamhetens behov och den individuella kompetensutvecklingsplan som du och din chef gemensamt har kommit fram till i det senaste medarbetarsamtalet. Utgå ifrån kompetenskraven i nästa steg när ni utformar kompetensutvecklingsplanen för dig.