Karriärutvecklingsmodell

Dietist

Steg 3 - Dietist erfaren

Du fördjupar dina kunskaper inom klinisk nutrition på djupet och/eller bredden. Du arbetar självständigt med en fördjupad helhet för patienter, processer och flöden. Du hanterar och analyserar komplexa situationer och frågeställningar. Du delar med dig av din kunskap till kollegor och studenter, gärna genom handledning och genom utvecklingsarbete inom regionens dietistnätverk.

Tre glada kvinnor i arbetskläder i sjukhuskorridor.

Kompetenskrav

För steg 3 ska, utöver kraven i tidigare steg, nedanstående formella och kliniska kompetenskrav vara uppfyllda. Ett riktmärke är att du utöver tid för att uppnå formella krav behöver cirka 4–5 år relevant klinisk erfarenhet för att uppfylla kraven i steg 3.

Formell kompetens

  • Handledarutbildning på avancerad nivå eller kurs i klinisk nutrition på avancerad nivå i för verksamheten relevant område.

Klinisk/reell kompetens

Evidensbaserad vård

  • Är delansvarig för implementering av kunskapsunderlag som är evidensbaserade, aktuella och relevanta för ditt arbetsområde, såsom vårdprogram och riktlinjer.
  • Är delansvarig för implementering av evidensbaserade arbetssätt och metoder i nutritionsbehandlingsprocessens olika steg.
  • Bidrar med din kliniska yrkeskunskap till utformning av verksamhetens rutiner, instruktioner.

Personcentrerad vård

  • Bidrar till utveckling av metoder och arbetssätt som ökar patienters och närståendes möjligheter till delaktighet och självbestämmande i vård och behandling.

Samverkan i team

  • Initierar och utvecklar tvärprofessionell samverkan, utifrån din roll inom klinisk nutrition.
  • Stödjer patienters, närståendes och kollegors reaktioner före, under och efter utmanande situationer.

Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling

  • Bidrar i arbetet med verksamhetens kvalitetsindikatorer.
  • Bidrar till kvalitetsutveckling i lokala nätverk och team.
  • Initierar förbättringsarbeten inom den egna verksamheten.

Säker vård

  • Analyserar och åtgärdar patientsäkerhetsrisker utifrån avvikelserapportering i det egna arbetet.
  • Initierar och bidrar vid uppdatering och framtagande av nya rutiner, instruktioner och checklistor på arbetsplatsen.
  • Utvecklar samverkan med andra professioner för att säkerställa patientsäkerhet och kontinuitet i vården för patienten.

Informatik

  • Bidrar till utvecklingen av informations- och kommunikationsteknologi inom ditt yrkesområde.
  • Bidrar till kvalitetsarbete för journaldokumentation och standardiserad terminologi enligt nutritionsbehandlingsprocessen.
  • Bidrar till kvalitetsarbete för patientsäker kommunikation.

Pedagogik

  • Handleder studenter.
  • Utvecklar grupputbildningar för patienter och närstående, vid behov.

Ledarskap

  • Organiserar, prioriterar och samordnar kliniskt nutritionsarbete, för din dietistmottagning.

Kompetensutveckling

Din fortsatta utveckling utgår ifrån verksamhetens behov och den individuella kompetensutvecklingsplan som du och din chef gemensamt har kommit fram till i det senaste medarbetarsamtalet. Utgå ifrån kompetenskraven i nästa steg när ni utformar kompetensutvecklingsplanen för dig.