Karriärutvecklingsmodell

Dietist

Steg 5 - Dietist specialist

Du gör avancerade kliniska bedömningar och har ett strategiskt tänkande över verksamhetsområdet. Du bevakar ny forskning och för in nya idéer och behandlingsmetoder för patientgrupper. Du fungerar som en mentor inom ditt expertområde och förmedlar på så vis din kompetens. Du kan ingå i forskningssammanhang.

Kompetenskrav

För steg 5 ska, utöver kraven i tidigare steg, nedanstående formella och kliniska kompetenskrav vara uppfyllda. Ett riktmärke är att du utöver tid för att uppnå formella krav behöver 8–10 år relevant klinisk erfarenhet för att uppfylla kraven i steg 5.

Formell kompetens

  • Magister eller masterexamen.

Klinisk/reell kompetens

Evidensbaserad vård

  • Ansvarar för att systematiskt och kritiskt söka, värdera och sammanställa vetenskaplig litteratur.
  • Ansvarar för implementering av kunskapsunderlag som är evidensbaserade och relevanta inom verksamhetsområdet samt utvärdering av resultatet av implementeringen.

Personcentrerad vård

  • Leder utveckling av metoder och arbetssätt inom verksamheten som ökar patienters och närståendes förmåga till delaktighet och självbestämmande i vård och behandling, samt utvärderar dessa.

Samverkan i team

  • Leder och koordinerar tvärprofessionell samverkan utifrån perspektivet klinisk nutrition.
  • Deltar och bidrar i nationella nätverk, såsom till exempel Dietisternas riksförbunds sektionsarbeten.

Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling

  • Leder, utvärderar och dokumenterar förbättringsarbete och utveckling av verksamhetens kvalitetsindikatorer i samarbete med andra enheter.
  • Verkar för ökad kunskapsspridning av förbättringsarbeten och kvalitetsindikatorer.
  • Leder uppdatering och framtagande av regionövergripande riktlinjer.
  • Deltar aktivt i regionala och nationella nätverk.
  • Kommunicerar och målgruppsanpassar förbättrings/kvalitetsarbeten regionalt och nationellt.

Säker vård

  • På patientgruppsnivå utvärderar åtgärder och baserat på utvärderingen leder kvalitetsförbättringsarbete.
  • Initierar och deltar i övergripande patientsäkerhets- och kvalitetsarbete.

Informatik

  • Utvecklar och implementerar kvalitetsarbete gällande journaldokumentation och standardiserad terminologi.
  • Utvecklar verksamheten inom klinisk nutrition genom framtagning och/eller inköp och implementering av mjukvara och medicinteknisk utrustning.

Pedagogik

  • Använder olika pedagogiska metoder för lärande utifrån olika situationer och kontext.
  • Utvecklar den verksamhetsförlagda utbildningen med syfte att erbjuda en akademisk lärmiljö i samverkan med Region Värmland och ansvarig studierektor.

Ledarskap

  • Identifierar, initierar och utvecklar kompetenshöjande åtgärder för kollegor.
  • Skapar en vårdkultur som möjliggör kunskapsbaserad vård.

Kompetensutveckling

Din fortsatta utveckling utgår ifrån verksamhetens behov av forskning och utveckling i vården och den individuella kompetensutvecklingsplan som du och din chef gemensamt har kommit fram till i det senaste medarbetarsamtalet. Utgå ifrån kompetenskraven i nästa steg när ni utformar kompetensutvecklingsplanen för dig.