Region Värmland logga

Nya CSK byggs hållbart

Nya CSK har höga ambitioner när det gäller hållbarhet. Inom projektet finns ett hållbarhetsprogram för att skapa en gemensam vision för Nya CSK och bidra till FN:s globala mål i Agenda 2030.

I programmet slår vi fast att Nya CSK ska ge hälsofrämjande och läkande miljöer för alla.

– Det ska vara klimatsmart, robust och resurseffektivt och bidra till samhällsnyttan, säger Cecilia Alte, byggchef för Nya CSK.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet och hur Nya CSK arbetar med hållbarhet på:

Ett sjukhus som förbättrar livsvillkoren för alla i ett hållbart Värmland

40 procent lägre klimatavtryck för Mottagningshuset

Mottagningshuset, som är den första permanenta byggnaden inom Nya CSK-projektet, har höga hållbarhetsmål. Det är Sveriges första sjukhusbyggnad med trästomme, har 200 000 återbrukade tegelstenar till fasaden och byggs med betong och armering som är klimatsmart. Allt som allt beräknas Mottagningshuset ge ett 40 procent lägre klimatavtryck jämfört med medelvärdet för sjukhusbyggnader.

Mottagningshuset

Minska klimatpåverkan i produktionen

​Att optimera och minimera material är det mest effektiva sättet att minska klimatpåverkan i själva produktionen. Att byta ut produkter mot mer klimatsmarta alternativ är ett annat. För att kunna jämföra produkter och se vilka som ​är mer klimatsmarta krävs att de har en miljövarudeklaration, Environmental Product Declaration (EPD). Arbetet med att göra de klimatsmarta valen är en viktig del i att göra Nya CSK hållbart.

Minskat avfall och sänkta kostnader

Bygg- och anläggningssektorn generar årligen 10 miljoner ton avfall. En av de främsta åtgärderna branschen kan göra för klimatet är att se till att avfall inte uppstår överhuvudtaget. Till exempel genom att skydda material från väder och vind​, sortera materialet rätt​ och se till att allt material verkligen används.

Vi eftersträvar att minska avfallet och utnyttja resurserna effektivt genom alla led från planering till upphandling och logistik. ​Arbetet leder dessutom ofta till minskade kostnader, säger Anja Skans, ​hållbarhetsspecialist på Skanska​.

Minska antalet transporter

​Transporter är en nödvändig del av ett byggprojekt och hållbarhetsmässigt är transporterna till och från ett bygge en av de största utmaningarna. Det försöker vi projektet Nya CSK möta genom att satsa på energieffektiva fordon, hållbara fossilfria drivmedel och begränsa trafikvolymerna genom samlastning. I korthet går samlastning ut på att färre transporter kör fulla laster i stället för många transporter som bara delvis är fyllda med material.​ Vinsterna är färre leveranser​, säkrare arbetsplatser​, bättre miljö i närområdet​ och färre skador på material​.

Grävmaskin fyller en ellastbil.

– Transporterna blir många. Därför vill vi ha så miljövänliga transporter som möjligt och har valt att använda en helelektrisk lastbil från LBC Frakt, berättar Johanna Löfroth, projektingenjör på Skanska väg & anläggning.

Återbruka och återvinna möbler

Dan Boström är utrustningsplanerare på regionfastigheter och jobbar bland annat med inventering av möblering och utrustning. Målet är att så mycket som möjligt ska återbrukas och återvinnas.

– Vi sparar otroligt mycket pengar när vi återanvänder i stället för att köpa nyproducerat. Det är också bra för miljön och minskar klimatavtrycket

Hur går det till?​

– Alla möbler som har ett värde och en funktion för verksamheten sparas. ​

– Vi börjar alltid med att inventera vilka möbler vi ska flytta med till den nya lokalen och vilka som ska vara kvar. I inventeringen rankar vi möblerna utifrån kvalitet, ålder, design och ergonomi.

Hög med olika stolar.

Möbler som inte är ergonomiska eller funktionella tas om hand för att kunna återanvändas på nya ställen. ​De möbler som inte går att använda inom regionen ges bort till olika hjälporganisationer eller körs till återvinningen.

Fakta

Ett bygge av denna storlek kan – och ska – göra skillnad för klimatet och för framtida generationer i Värmland.

  • Bygg- och fastighetsbranschen står årligen för cirka 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.
  • Utsläppen vid uppförandet av nya byggnader står för en betydande andel av en byggnads totala utsläpp.
  • Arbetet med att minska klimatpåverkan under produktionsskedet har intensifierats sedan lagen om klimatdeklaration för byggnader trädde i kraft år 2022.​

Sidan uppdaterad