Till startsidan
Start /Administration /Mänskliga rättigheter /Mänskliga rättigheter i vårdmötet

Mänskliga rättigheter i vårdmötet

Som vårdgivare har vi en skyldighet att arbeta utifrån mänskliga rättigheter. Det gör vi genom att i varje möte se människan och göra dem delaktiga i beslut som rör deras hälsa och liv.

Alla människor har samma värde och ska behandlas likvärdigt. Det betyder inte att alla ska behandlas exakt likadant – utan att varje person ska erbjudas stöd och vård utifrån sina förutsättningar. Det är de orättvisa och omotiverade skillnaderna vi vill motverka.

Rättighetsbaserat arbetssätt

När vi arbetar rättighetsbaserat lägger vi grunden för en mer jämlik vård. Genom att utgå från fyra principer (se nedan) kan vi uppmärksamma och motverka omotiverade skillnader i bemötande, tillgång och kvalitet. Det hjälper oss att förstå olika behov och livssituationer, och skapa en vård där alla har möjlighet att vara delaktiga och informerade. På så sätt bidrar vi till en mer inkluderande vård för invånarna i Värmland.

Illustration över en väg mellan olika grupper av människor. Över varje grupp av människor står det icke-diskriminering, dialog och inkludering, transparens och ansvar och jämställdhet och jämlikhet. Förstora bilden

De olika delarna i bilden förklaras i text nedan.

En central del av mänskliga rättigheter är diskrimineringsförbudet. Det betyder att alla människor ska ha samma rättigheter och inte bli behandlade sämre på grund av kön, könsidentitet eller könsuttryck, ålder, religion, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsförmåga. Vi måste alltid säkerställa att vår verksamhet inte förstärker diskriminering.

Som offentlig verksamhet har vi ett stort ansvar för att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras. Det innebär att vi inte bara ska reagera när något går fel utan också arbeta förebyggande för att säkerställa att alla får lika tillgång till våra tjänster. Vi måste också ständigt utvärdera vårt arbete och vara beredda att ta ansvar för att rätta till eventuella brister.

Att vara delaktig i beslut som rör mig som individ är en mänsklig rättighet och en grundläggande princip för ett demokratiskt samhälle. Delaktighet och inkludering är också centrala delar av rättighetsbaserade arbetssättet. Vi som offentlig aktör kan verka för delaktighet och inkludering på olika sätt. Genom medborgardialoger, samråd, inrättandet av referensgrupper och klagomålsfunktioner.

Det viktiga är att prata med den det berör och inte gissa vilka behov individen eller målgruppen har.

Jämlikhet handlar om att säkerställa att alla människor har lika rättigheter och möjligheter, oavsett bakgrund. Jämställdhet är en central aspekt av ett jämlikt samhälle. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rättigheter och möjligheter inom alla områden i livet.

En normmedveten vård

Vi bär alla med oss normer som formar hur vi ser på andra människor. Många normer fungerar som socialt smörjmedel och hjälper oss att fungera tillsammans, medan andra exkluderar eller osynliggör individers behov och erfarenheter.

Ett normmedvetet förhållningssätt inom vården innebär att synliggöra och ifrågasätta de normer som begränsar och därigenom minska risken för att de påverkar bemötande, diagnos och behandling. Det innebär också att arbeta tillsammans för att skapa en mer jämlik och inkluderande vårdmiljö. När vården är tillgänglig och trygg för fler, ökar chanserna till rätt vård, för rätt patient i rätt tid och därmed också en god hälsa för hela befolkningen.

Hållbar omvårdnad – ett helhetsperspektiv

Hållbar omvårdnad innebär en god och säker vård för stunden, som är hållbar över tid. En vård som gynnar både patienterna, oss som arbetar i vården och samhället i stort.

I Region Värmland använder vi resurser klokt, undviker onödiga insatser och strävar efter att minska vår miljöpåverkan, till exempel genom att välja hållbara produkter och minska avfall. Hållbar omvårdnad innebär också att vi värnar om en god arbetsmiljö, där vi orkar, trivs och känner mening i det vi gör. Tillsammans bidrar vi till en hälso- och sjukvård som är både mänsklig och hållbar.

En hållbar vård tar hänsyn till tre perspektiv:

  • Social hållbarhet – att skapa trygga, rättvisa och inkluderande vårdmiljöer.
  • Miljömässig hållbarhet – att minska vårdens påverkan på klimat och natur.
  • Ekonomisk hållbarhet – att använda resurser på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt.

Utbildning i likarätt

Likarättsdiplomeringen är Region Värmlands utbildning i mänskliga rättigheter, jämlikhet och normkritik. Den ger alla medarbetare en gemensam förståelse för hur vi skapar inkluderande och rättighetsbaserade verksamheter.

Välkommen med frågor och funderingar:

hallbarhet@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?