Likarättsdiplomering
Likarättsdiplomering är Region Värmlands utbildning för att arbeta normmedvetet och inkluderande. Läs mer om utbildningen och vad du kan göra om du upplever diskriminering eller brister i vårt bemötande.
Alla har rätt till en god och likvärdig vård eller service samt ett respektfullt bemötande. Oavsett om du reser med bussen, studerar på en folkhögskola eller besöker vårdcentralen ska du känna dig trygg och välkommen hos oss.
Likarättsdiplomeringen utgår från Region Värmlands värdegrund – för alla i Värmland – och syftar till att stärka och förbättra våra kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta mer inkluderande.
Utbildningen har fokus på normer kring kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Likarättsdiplomeringen kan genomföras av alla verksamheter inom Region Värmland.
Vad gör du om du känner dig dåligt bemött?
Om du exempelvis har blivit dåligt bemött, diskriminerad eller om den fysiska tillgängligheten varit låg, finns det sätt att återkoppla till oss. Syftet är att vi ska bli bättre.
Säg till direkt
Om du märker att något inte är okej, uppmärksamma personen på det och förklara hur hen kan göra det bättre. Ibland känns det inte bekvämt att ge återkoppling direkt eller så inser vi först senare vad som var fel. Då finns det andra vägar att gå.
Om du är patient
Om du inte är nöjd med vården kan du lämna synpunkter eller klagomål till mottagningen, patientnämnden, Inspektionen för vård- och omsorg och andra instanser ovanför dessa. Det kan du göra både som patient och närstående.
Om du inte är nöjd med vården (1177.se)
Om du är elev vid en folkhögskola
Det finns en rutin på samtliga folkhögskolor när det gäller anmälningar om diskriminering eller klagomål. Du kan läsa mer på respektive webbplats för din folkhögskola. Oftast är det viktigaste att du berättar för någon som arbetar på skolan som du har förtroende för. Den kan hjälpa dig vidare.
Agera Värmland
Genom antidiskrimineringsbyrån Agera Värmland kan du få juridisk rådgivning och stöd om du upplever att du blivit utsatt för diskriminering eller sexuella trakasserier. Rådgivningen är kostnadsfri och kan ske via e-post, telefon eller personligt möte.