Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Läkemedelsnytt vecka 37 2024
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt vecka 37 2024

Information från läkemedelscentrum.

Risk för allvarlig intoxikation med bupropion

Terapigrupp psykiatri och hjärta-kärl vill rekommendera alla förskrivare att i första hand skriva ut små förpackningar med bupropion till berörda patienter och att ange expeditionsintervall. Vid hög suicidrisk bör förskrivning av bupropion undvikas.

Frågan har lyfts i läkemedelskommittén med anledning av de rapporter som visar att antalet intoxikationer med bupropion ökar och att allvarliga tillstånd kan uppstå redan vid 3–4 tabletter à 300 mg (cirka 1 gram).

Om en patient tar riktigt stora doser, från 30 tabletter, kan en blockering av signaler mellan hjärtmuskelceller uppstå och orsaka terapiresistenta ventrikulära arytmier och kraftig vasodilatation. Enligt de rapporter som finns kräver det tillståndet ECMO-behandling för att patienten ska överleva. Det gäller därför att snabbt, med röntgen, ta reda på hur stort intaget har varit för att kunna planera för eventuell tablettextraktion med gastroskopi och rätt vård tidigt.

Referenser

Ny generika att tillgå vid rökavvänjning

Ett nytt generiskt läkemedel med substansen vareniklin finns nu att tillgå i tablettform, som ersättning för Champix som är fortsatt restnoterad. Den nya produkten heter Varenicline Teva och har indikationen rökavvänjning hos vuxna. Läkemedlet finns i styrkorna 0,5 mg, 1 mg och som upptrappningsförpackning på 0,5 mg + 1 mg.

Varenicline Teva ingår, precis som Champix, i läkemedelsförmånerna endast då det ges tillsammans med motiverande stöd. Rekommenderade läkemedel och ordinationsmallar i Cosmic är uppdaterade.

Subvention och förskrivning av speciallivsmedel

Regionen har, tillsammans med länets kommuner, upphandlat speciallivsmedel (nutritionsprodukter) inklusive enterala tillbehör. Upphandlingen innebär att produkterna kan beställas från OneMed till en betydligt lägre kostnad än via öppenvårdsapotek. Förskrivning och uttag av speciallivsmedel ska därför, i första hand, göras via OneMed.

Endast barndietister och läkare med specialistkompetens enligt Läkemedelsverkets föreskrift kan förskriva speciallivsmedel till barn under 16 år. Endast dietister kan förskriva livsmedel till patienter över 16 år.

Läs mer i rutinen Regionsubvention av speciallivsmedel - RUT 20389 (rutin i Vida)

Uppdaterade rutiner i Läkemedelsservicepärmen

I läkemedelsrummen på de vårdenheter som har tjänsten läkemedelsservice (LMS) finns en pärm med rutiner och instruktioner för läkemedelshantering. Nu har två av dessa rutiner uppdaterats och de nya versionerna kommer att sättas in i läkemedelsservicepärmarna. Rutinerna finns även tillgängliga i Vida.

Uppdaterade rutiner

Nu är det enklare att kassera läkemedelavfall på rätt sätt

Rutinen Hantering av läkemedelsavfall har förtydligats för att det ska vara enklare att kassera läkemedelsavfall på rätt sätt. Skriv gärna ut och sätt upp den sammanfattande lathunden i läkemedelsrummet på vårdenheten.

Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.

Uppdaterade restmeddelande

  • Ceftazidim pulver till injektionsvätska
  • Erytromycin tablett
  • Lokalanestetika i kombination med adrenalin, injektionsvätska
  • Paracetamol suppositorium

Mer information om restnoteringar finns på sidan:
Restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats