
Läkemedelsnytt vecka 45 2024
Information från läkemedelscentrum.
Förmånsintervall och expeditionsintervall - vad är skillnaden?
För att utfärdade recept ska bli så bra som möjligt behöver du som förskrivare känna till skillnaden mellan förmånsintervall och expeditionsintervall.
Förmånsintervall
Enligt lagen om förmån kan en patient endast hämta ut läkemedel för 90 dagar i taget inom läkemedelsförmånen. Om patienten önskar kan hen hämta ut mer läkemedel än så på egen bekostnad. Det finns alltså inget som hindrar patienten från att ta ut hela den förskrivna mängden på receptet vid ett tillfälle, så länge du som förskrivare inte har angivit ett expeditionsintervall.
Vill patienten hämta ut läkemedel inom förmånen ska dock två tredjedelar av förbrukningstiden ha gått sedan det senaste uttaget. Det är förmånsintervallet. Mängden läkemedel som expedieras inom förmån styrs av den angivna dagliga dosen på receptet, vald förpackningsstorlek, samt bedömningen av expedierande farmaceut på apoteket.
Expeditionsintervall
När du som förskrivare sätter ett expeditionsintervall för uttag på receptet kan patienten inte hämta sitt läkemedel tätare än vad som anges, även om förmånsintervallet tillåter det. Anger du exempelvis 30 dagar som expeditionsintervall kan patienten inte hämta ut mer på receptet förrän 30 dagar har passerat sedan det senaste uttaget. Om flera likvärdiga förskrivningar av läkemedlet finns tillgängliga för patienten gäller förmånsrestriktionen för samtliga recept, men ett expeditionsintervall är endast knutet till det enskilda receptet.
Tips från apoteken
Läkemedelscentrum har regelbundet samverkansmöten med öppenvårdsapoteken och de vill skicka med nedanstående tips gällande expeditionsintervall:
- Om möjligt, ta några dagar extra i marginal i förhållande till förpackningsstorleken. Det kan nämligen hända att apoteken byter från en förpackning med 30 tabletter till 28 tabletter och då kan det bli glapp för patienten.
- Ange expeditionsintervall som dagar eller veckor istället för månader. En månad har olika antal dagar och det kan leda till problem eller onödiga diskussioner. I Cosmic är månad förvalt, men det går lätt att ändra.
- Om receptet har väldigt kort expeditionsintervall kan dagar som apoteket har stängt innebära ett bekymmer för patienten. Underlätta genom att skriva till exempel ”Om intervallet infaller på en dag när apoteket inte har öppet kan receptet expedieras dagen innan”.
Uppdateringar i Rekommenderade läkemedel
I september samlades läkemedelskommittén och dess terapigrupper för att ta beslut om nya rekommenderade läkemedel. Eftersom listan numera finns i digital form kommer uppdateringarna att ske löpande. Du kan läsa om förändringarna här i Läkemedelsnytt vartefter de förs in i listan.
Rekommenderade läkemedel - hela listan (Rekommenderade läkemedel)
Förmaksflimmer - rivaroxaban (Xarelto) och dabigatran (Pradaxa) förstahandsval
På grund av patentutgångar och ändrade priser rekommenderas nu rivaroxaban (Xarelto) eller dabigatran (Pradaxa) i första hand som strokeprofylax vid förmaksflimmer. Apixaban (Eliquis) och edoxaban (Lixiana) i andra hand och warfarin i tredje hand.
Vad gäller riskfaktorer för stroke och tromboembolism vid förmaksflimmer (CHA2DS2-VA) har kvinnligt kön tagits bort som riskfaktor, dock gäller fortsatt samma totala antal poäng vid bedömning inför behandling. Tabellen HAS-BLED, som tidigare rekommenderats för att skatta blödningsrisk, har tagits bort och ersatts av en informationstext. Hänsyn ska tas till ökad blödningsrisk, till exempel vid signifikant leverpåverkan, kraftigt nedsatt njurfunktion, tidigare blödning eller hög alkoholkonsumtion. I regel ska inte blödningsrisk vara en kontraindikation för behandling med antikoagulantia.
Läkemedelskommitténs utbildningar
Målgrupp: Läkare, sjuksköterskor, MAS och regionanställda farmaceuter
Nyheter i Rekommenderade läkemedel
Läkemedelskommittén informerar om de viktigaste nyheterna i Rekommenderade läkemedel. Utvalda terapigrupper håller korta presentationer om förändringar i listan och aktuella ämnen.
Datum: 14 respektive 16 januari
Tid: Klockan 13.00-16.00
Digitalt via Teams
Anmälan
Påminnelse - seminarium om endokrinologi
Datum: 7 november
Tid: Klockan 13.00-15.00
Tema: Endokrinologi
- Nationella rekommendationer läkemedelsbehandling typ 2-diabetes och obesitas
- Testosteronbehandling
- Hypotyreos
Anmälan
Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel
Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.
Uppdaterat restmeddelande
- Dulaglutid (Trulicity) lösning i förfylld injektionspenna
- Flutikasonpropionat inhalationsspray
Avslutad restnotering
Adrenalin injektionsvätska, lösning 0,1 mg/ml