Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Läkemedelsnytt
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt

Information från läkemedelscentrum.

Hög tid att implementera riktlinjerna för cytostatika/cytotoxiska läkemedel

Inom Region Värmland finns det sedan i höstas två riktlinjer som beskriver hur cytostatika/cytotoxiska läkemedel respektive andra läkemedel med potentiellt bestående toxisk effekt ska hanteras. Läkemedelscentrum vill påminna om att det är viktigt att alla enheter som är berörda snarast implementerar dessa riktlinjer.

I riktlinjerna beskrivs all hantering av dessa läkemedel; från riskbedömning, iordningställande och administrering till hantering av exempelvis avfall, tvätt och utsöndringar. Det finns även en framtagen lista som visar vilka läkemedel som berörs. I listan ingår förutom cytostatika bland annat antibiotika, esomeprazol, finasterid och zoledronsyra. Observera att listan inte är fullständig utan ska ses som ett stöd till verksamheten. Vid tveksamheter eller vid önskemål om bedömning av ytterligare läkemedel finns en riskbedömningsblankett i Vida att fylla i och skicka in. Ifylld blankett skickas till: risklakemedel@regionvarmland.se.

Mer information

Använd slutna system vid hantering

Som en del i arbetet har även det material som används vid hantering av berörda läkemedel setts över. För att uppnå en säker hantering behöver ett mer slutet system användas i samband med iordningställande och administrering. Nedanstående material rekommenderas därmed och alla produkter finns tillgängliga för beställning i inköpsportalen.

Chemoprotect Mikrospike Swan-lock (artikelnr: 10031884)

Denna spike har en avtorkningsbar öppningsventil som öppnas vid anslutning till en spruta. Använd denna spike istället för den vanliga vid iordningställande av potentiellt toxiska läkemedel samt vid flera uttag ur samma injektionsflaska. Spiken används tillsammans med luer-lock adaptern OLAV för att skapa ett slutet system för intravenösa injektioner.

Bilden visar spiken Chemoprotect Mikrospike Swan-lock

Bild 1: Bilden visar spiken Chemoprotect Mikrospike Swan-lock.

OLAV sluten han-luer (artikelnr: 10028847)

OLAV är en sluten han luer-lock adapter som ansluts till en spruta för att minska risken för exponering av toxiska läkemedel. När den väl har kopplats på sprutan kan den inte tas bort. Adaptern används tillsammans med Chemoprotect Mikrospike Swan-lock för att skapa ett slutet system.

Bilden visar luer-lock adaptern OLAV.

Bild 2: Bilden visar luer-lock adaptern OLAV.

Praktisk hantering av Chemoprotect Mikrospike Swan-lock och OLAV

Följ stegen nedan vid exempelvis iordningställande av antibiotika (torrsubstans) som ska ges som intravenös injektion:

  1. Dra upp det lösningsmedel som ska användas för att lösa torrsubstansen i en spruta.
  2. Koppla på OLAV på sprutan.
  3. Sätt i spike med Swan-lock i antibiotikaampullen.
  4. Håll ett fast tag i OLAV med ena handen och spiken med ampullen i den andra handen, för ihop OLAV med spiken och koppla samman genom att trycka ihop dem lätt och vrid samtidigt.
  5. Tillsätt lösningsmedlet till ampullen, lös torrsubstansen och dra upp den färdiga lösningen i sprutan. Justera volym/luft i sprutan innan sprutan kopplas bort.
  6. Sätt den vita proppen som finns i OLAV-förpackningen på sprutan.
  7. Kassera den tomma ampullen, underlägg, handskar och allt material som använts i samband med iordningställandet i en påse. Förslut påsen och kassera i avsedd gul riskavfallsbox för läkemedelsavfall.

Blandningsaggregat Codan mono-set (artikelnr: 10009354)

Codan mono-set är ett blandningsaggregat avsett för intravenösa infusioner av potentiellt toxiska läkemedel i torrsubstans (en ampull).

Bilden visar blandningsaggregatet Codan mono-set.

Bild 3: Bilden visar blandningsaggregatet Codan mono-set.

Blandningsaggregat Codan duo-set (artikelnr: 10031667)

Codan duo-set är ett blandningsaggregat för intravenösa infusioner av potentiellt toxiska läkemedel i torrsubstans (två ampuller).

Bilden visar blandningsaggregatet Codan duo-set.

Bild 4: Bilden visar blandningsaggregatet Codan duo-set.

Har du frågor angående riktlinjerna eller användning av materialet? Hör gärna av dig till risklakemedel@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?