Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Arvika kommun först ut att godkänna målbilden för nära vård i Värmland

Arvika kommun först ut att godkänna målbilden för nära vård i Värmland

Som länets första kommun godkände kommunfullmäktige i Arvika den 28 mars målbilden för Nära vård i Värmland. Ytterligare 15 kommuner och Region Värmland står på tur att säga ja till målbilden. Sedan tidigare jobbar Arvika med bland annat närsjukvårdsteam och akutläkare som båda är goda exempel på Nära vård i praktiken och på arbete i målbildens riktning.

Nära vård är ett långsiktigt omställningsarbete som handlar om att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna. Hans Karlsson är kommundirektör i Arvika kommun och berättar att flera förtroendevalda och medarbetare i Arvika kommun aktivt deltagit i arbetet att ta fram Värmlands målbild. I Arvika finns sedan flera år ett etablerat samarbete mellan västvärmländska kommuner och Region Värmland kring bland annat ett närsjukvårdsteam.

- Utifrån internationella och nationella erfarenheter har kommunerna i västra Värmland - Säffle, Årjäng, Eda och Arvika - inlett ett samarbete med Region Värmland för att ta nästa steg i att konkretisera målbilden för Nära vård, säger Hans Karlsson. Arbetet med att konkretisera målbilden ger de bästa förutsättningarna för att göra den känd hos oss i Arvika eftersom arbetet kommer att innebära stor delaktighet från många, såväl inom som utanför våra respektive organisationer.

Mobil akutläkare och digitala läkemedelsrobotar – exempel på Nära vård i Arvika

Redan nu arbetar Arvika kommun med Nära vård. Ett exempel är Ingunn Granum som är mobil akutläkare vid Sjukhuset Arvika. Hennes arbetssätt är ett gott exempel på hur Nära vård fungerar i praktiken. Läs mer om Ingunns arbete.

Ett annat exempel i Arvika kommun är digitala läkemedelsautomater i kommunal hemsjukvård, robotar som vägleder hemsjukvårdspatienter att ta rätt medicin, i rätt dos vid rätt tidpunkt. Läs mer om läkemedelsrobotarna.

 

Fakta om Nära vård

Nära vård är en nationellt beslutad omställning som innebär att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna. Det handlar bland annat om att byta fokus från sjukdom och behandling till hälsofrämjande och förebyggande insatser där invånarna blir viktiga och delaktiga medskapare.

Under 2021 tog Värmlands 16 kommuner och regionen gemensamt fram en målbild för omställningen till Nära vård. Målbilden visar länets gemensamma riktning och beskriver omställnings­resan som leder till visionen om en god och jämlik hälsa. Målbilden visar de förflyttningar vi behöver göra för att åstadkomma en nära vård och också vilka värden som är viktiga för invånarna i Värmland.

Mer information och material att använda finns på regionvarmland.se/naravard

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats