Till startsidan
Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Nära vård i Värmland - nyhetsbrev maj 2024
Äldre personer sitter på stolar och tittar ut över en sjö.

Vad är viktigt för dig? En kopp kaffe vid en sjö? I juni uppmärksammas Vad är viktigt för dig-dagen.

Nära vård i Värmland - nyhetsbrev maj 2024

I juni uppmärksammas internationella Vad är viktigt för dig-dagen och det kan du läsa om här. Vi berättar också om goda exempel på omställningsarbetet som sprider sig, viktiga samverkansmöten för fortsatt samarbete samt om möjligheten att söka länsgemensamma pengar för utveckling.

Vad är viktigt för dig dagen 6 juni

I juni varje år uppmärksammas internationella Vad är viktigt för dig dagen i över 50 länder. Syftet är att uppmuntra och stödja meningsfulla samtal mellan medarbetare inom skola, vård och omsorg och personer de möter. Under vecka 22 lyfter Region Värmland arbetet på sitt instagramkonto – följ och kolla in delar av det utvecklingsarbete som sker i länet och som leder mot en mer nära och personcentrerad vård.

Här finns inspiration och material att använda då du jobbar med frågan i din verksamhet

Ansök om länsgemensamma medel för utveckling av nära vård, hälsa och omsorg

Under 2024 finns länsgemensamma stimulansmedel att söka för aktiviteter och projekt som driver utvecklingen av god och nära vård, hälsa och omsorg i Värmland framåt.

Här hittar du mer information om förutsättningarna och hur du går tillväga

Böcker och bibliotek javisst, men vad är ett Levande bibliotek?

Ett Levande bibliotek är som ett vanligt bibliotek men består av verkliga personer. Böckerna är personer med olika erfarenhet av att vara patient eller närstående som vill bidra till att vara en del i utvecklingen av Värmlands hälso- och sjukvård. Flera regioner använder det redan med goda resultat och nu är Region Värmland på gång att starta ett. Att ta del av patienters och närståendes erfarenheter och upplevelser för att forma vården tillsammans är viktigt och värdefullt.

– Uppdragen för de Levande böckerna kan exempelvis vara att ingå i förbättringsarbeten, dela berättelser för vårdens medarbetare, tycka till om olika förslag eller svara på en enkät, säger Annelie Norström, utvecklingsledare som driver arbetet. Det behöver heller inte bara röra frågor om vård utan om hur vi utformar våra lokaler, väntrum eller informationsmaterial.

Är du intresserad och vill veta mer? Kolla in regionvarmland.se/levandebibliotek

Dialoger kring gemensam plan för primärvård

Under våren har det genomförts dialoger om gemensam plan för primärvård, tillsammans med regionens utvecklingsplan för hälso- och sjukvård. Dialogerna har bland annat varit med MAS/MAR-nätverket, Vårdvalet, socialchefer och hälso- och sjukvårdsledning, Funktionsrätt, regionens pensionärsråd, nätverket för elevhälsans medicinska insats, IFO-chefer och gymnasieungdomar. Några dialoger kvarstår men snart börjar arbete med att sammanställa svaren sen att skriva planen.

Läs mer på regionvarmland.se/revidering

Biståndsbedömare på akutmottagningen och vid vårdcentralen Gripen

Sedan i oktober 2023 finns en biståndsbedömare på akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad som stöttar personer i samband med hemgång. Bedömarens arbete bidrar bland annat till färre onödiga inskrivningar och färre återkomster till sjukhuset. Arbetssättet är gemensamt mellan regionen och Karlstads kommun och ett sätt att arbeta mer preventivt över huvudmannagränser. Framtidens demografi innebär en allt äldre befolkning med större omvårdnadsbehov kommer att ställa andra krav offentliga verksamheter. Att träffa en biståndsbedömare redan på akuten gör att färre omsorgstagare behöver läggas in och att tiden på sjukhuset kortas.

Läs mer om arbetet på akutmottagningen i Karlstad

Biståndsenheten inom vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun vill också prova arbetssättet på vårdcentralen Gripen. I början av juni börjar därför biståndsbedömare Alexander Pettersson sitt arbete på vårdcentralen.

– Vi vill arbeta mer förebyggande och samordnat runt personerna som kommer hit och med deras närstående, säger han. Vi vill också bidra till en ökad samverkan mellan region och kommun.

Drop-in 4 juni

Välkommen på drop-in på vårdcentralen Gripen, tisdagen den 4 juni mellan klockan 14–16, för att träffa vårdpersonal och biståndsbedömare Alexander som berättar mer om vad en biståndsbedömare kan hjälpa till med och hur samarbetet hjälper dig i mötet med vården.

Material om omställningen till APT, ledningsgrupper och i samverksansforum

Inom kort kommer du att kunna lära mer om nära vård och hur det påverkar din verksamhet genom ett inspiration- och utbildningspaket. Paketet innehåller filmer och information som tar upp baskunskap om nära vård, värde för invånarna, Värmlands målbild och färdplan, förutsättningar i Värmland och både goda och bra exempel. Man kan gå igenom hela eller delar av inspirationsmaterialet på ett APT eller annat möte och diskutera omställningen i din verksamhet. Mer information kommer.

Framtidens Värmland skapar vi tillsammans – nätverk möttes

I Värmland finns en systemledning mellan kommun och region som tillsammans ska leda och driva omställningen till god och nära vård, hälsa och omsorg. Men vad innebär det att utöva systemledarskap och hur ska berörda nätverk och grupperingar jobba tillsammans? Det var några frågor som länets skol- och socialchefer, regionens hälso- och sjukvårdsledning och direktörsberedningen diskuterade vid ett möte om systemledarskap och omställningsarbetet till god och nära vård, hälsa och omsorg i Värmland. Tillfället var första gången som dessa nätverk träffades gemensamt.

Länets skol- och socialchefer, regionens hälso- och sjukvårdsledning och direktörsberedning träffas gemensamt

Ledarskapsprogram nära vård för tjänstepersoner och förtroendevalda

SKR erbjuder en nationell arena för dialoger och gemensamt lärande för tjänstepersoner och förtroendevalda. Programmet pågår under fyra månader och omfattar fyra seminarier med arbetsuppgifter samt tre tillfällen för fördjupad dialog mellan deltagarna i programmet.

Till SKR och ledarskapsprogrammet

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats