Strategi

Patienten som medskapare

Bakgrund

Utgångspunkten för strategin är de lagar och föreskrifter som styr vården. I flera av dem är patientens medverkan tydligt beskriven, i andra i mer generella formuleringar.

Grunden är att all vård ska utformas i samråd med patienten (och dess närstående). Detta gäller inte bara vården för den enskilde. Patienter ska även ges möjlighet att delta i förbättringsarbeten på strategisk nivå, för att utvecklingen av vården också ska ske utifrån patienternas behov.

Individen har lagstadgad rätt att vara delaktig i sin egen vård och omsorg. Regler om
delaktighet finns i hälso- och sjukvårdslagen, HSL [fotnot 3], tandvårdslagen, TL [fotnot 4] , TL, i patientlagen, PL [fotnot 5] samt i patientsäkerhetslagen, PSL [fotnot 6]. Även i socialtjänstlagen, SoL [fotnot 7] och LSS [fotnot 8] reglerar delaktighet för patienter/brukare. Socialstyrelsen har publicerat ”Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig” [fotnot 9], en handbok som ger en samlad bild av lagar och föreskrifter inom området.

I hälso- och sjukvårdslagen betonas att vården ska ”bygga på respekt för patientens
självbestämmande och integritet” (2 a § tredje punkten hälso- och sjukvårdslagen).

I patientlagen, som kom senare, görs en vidare tolkning av begreppet delaktighet (5 kap. patientlagen):

  • 1 § Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras
    i samråd med patienten.
  • 2 § En patients medverkan i hälso- och sjukvården genom egenvård enligt
    lagen om egenvård ska utgå från patientens önskemål och individuella
    förutsättningar.
  • 3 § Patientens närstående ska få möjlighet att medverka vid utformningen och
    genomförandet av vården, om det är lämpligt och om bestämmelser om
    sekretess eller tystnadsplikt inte hindrar detta.

I 1 § SoL anges att socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människors
självbestämmanderätt och integritet.

Även i 6 § LSS står att verksamheten ska vara grundad på respekt för den enskildes
självbestämmanderätt och integritet. Den enskilde ska i största möjliga utsträckning ges inflytande och medbestämmande över insatser som ges.

I 3 § TL framgår att tandvården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet samt att vården och behandlingen så långt det är möjligt ska utformas och genomföras i samråd med patienten.

FN tog 2006 fram en Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning [fotnot 10] som Sverige undertecknat. Även FN:s konvention om barnens rättigheter lyfter barnens rätt till delaktighet och inflytande. Denna konvention är nu lag i Sverige - Lag om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter) [fotnot 11].

I Värmland finns ett avtal [fotnot 12] om hur samverkan ska ske mellan Funktionsrätt Värmland och Region Värmland, som utgår från FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

I Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården 2020–2024 - Agera för säker vård [fotnot 13] anges fyra grundläggande förutsättningar för en säker vård. Patienten som medskapare är en av dessa. Region Värmland har en beslutad regional handlingsplan, som utgår från den nationella, där det bland annat står:

En grundläggande förutsättning för en säker vård är patientens och de närståendes delaktighet. När patienten är välinformerad, får delta aktivt i sin vård och ges möjlighet att påverka den utifrån sina önskemål och förutsättningar, kan vården bli ännu säkrare.

Patienten som medskapare innebär att patienten är delaktig på varje nivå i vårdsystemet: i mötet mellan patienten och personalen, samt på regional och nationell nivå. Patienten behöver också göras delaktig vid planering av ny hälso och sjukvård, i utbildningen av vårdpersonal, i forskningen och i utformning av policys och reglering av hälso- och sjukvård.

Logotyp med texten: Agera för säker vård.