Strategi

Patienten som medskapare

Varför patient- och närståendemedverkan?

När patienter och närstående involveras i vården tillförs kunskap och erfarenheter som vårdens medarbetare inte själva har. Patienter och vårdpersonal behöver lära av varandra och se att respektive kunskap och erfarenheter kan komplettera varandra.

Patienten har erfarenhetsbaserad kunskap om sin egen sjukdom och vad det innebär att leva med den samt vilka förutsättningar som individen har att hantera den. Patienter och närstående har även erfarenheter från sjukvårdsystemet, vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras. Patienter och närstående kan framför allt bidra med att identifiera var det brister och vad som behöver förbättras. I arbetet med att ta fram lösningar kan de också medverka,
men där behövs oftast en större kunskap om vad som är möjligt utifrån vårdens
förutsättningar och regelverk. När patienter och närstående har möjlighet att bidra med sina erfarenheter skapas bättre förutsättningar för att utforma en god och jämlik vård.

Studier om vad patienter själva uppger som viktigt i vården lyfter fram följande områden [fotnot 14]:

  • Respekt för patientens värderingar, preferenser och specifika behov.
  • Samordnad och integrerad vård.
  • Kontinuitet av vård.
  • Information, kommunikation och utbildning.
  • Daglig livsföring.
  • Känslomässigt stöd.
  • Engagemang från familj och vänner.
  • Tillgänglig vård.

2020 genomförde regionens revisorer en granskning avseende patientmedverkan och patientsynpunkter [fotnot 15]. I sin sammanfattning konstaterar revisorerna att

”… det i såväl regionplan som i regionstyrelsens och hälso- och sjukvårdsnämndens nämndplaner finns delar som beskriver vikten av patienters medverkan och delaktighet samt patienters synpunkter…. Vår bedömning är dock att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden bör, på ett mer systematiskt sätt, följa upp och säkerställa att verksamheten uppfyller de krav som ställs i Patientlagen (SFS 2014:821) …”

I länets omställning mot God och nära vård [fotnot 16] behöver vi också bli bättre på att förstå hur hälso- och sjukvården som system, tillsammans med andra aktörer (exempelvis kommuner och brukarorganisationer) kan bidra till helheten för invånarna. Det räcker inte med att vården gör ”rätt” insatser för patienten om inte helheten blir bra. Vi behöver gå från att invånare och patienter är passiva mottagare till ett läge där invånare och patienter är aktiva medskapare.

Även inom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård lyfts en aktiv
patientmedverkan fram som en viktig beståndsdel i utvecklingen mot en mer
kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet [fotnot 17]. I många av de nationella arbetsgrupperna inom kunskapsstyrningssystemet finns patientrepresentanter med i arbetet.