Till startsidan
Start /Samverkan, avtal och vårdval /Folkhälsa /Folkhälsoarbete i regionen /Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS)

Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS)

Målet för ANDTS-området är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat bruk av tobak. Spel om pengar kan skada relationer, ekonomi och hälsa.

Länsgemensamt förebyggande arbete

Det förebyggande arbetet inom ANDTS i Värmland (ANDTS = alkohol, narkotika, droger, tobak och spel) samordnas av Länsstyrelsen Värmland och utgår från en gemensam strategi som gäller för perioden 2022-2025.

Strategins sju långsiktiga mål

  • Tillgången till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobaks- och nikotinprodukter samt skadeverkningarna av spel om pengar ska minska.
  • Barn och unga ska skyddas mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
  • Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter eller debuterar tidigt med alkohol och spel om pengar ska minska.
  • Antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar ska minska.
  • Personer med skadligt bruk, eller beroende ska utifrån sina förutsättningar och behov ha tillgång till vård och stöd av god kvalitet.
  • Antalet personer som dör och skadas på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel, tobaks- och nikotinprodukter eller spel om pengar ska minska.
  • En folkhälsobaserad syn på ANDTS inom EU och internationellt.

Länssamverkan

I Värmland finns en länssamverkansgrupp för ANDTS-frågor, den utgår från Samhällsråd Värmland. Länssamverkansgruppen sammankallas av Länsstyrelsen. Deltagare i gruppen är chefer eller tjänstepersoner med särskilt uppdrag inom området och kommer från Länsstyrelsen, Polismyndigheten, Tullverket, Region Värmland eller länets kommuner som representeras genom skolchefs- respektive socialchefsnätverket.

Gruppen planerar gemensamma insatser samt medverkar i förankringsarbetet i respektive verksamhet.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?