Till startsidan
Start /Samverkan, avtal och vårdval /Folkhälsa /Samverkan i folkhälsofrågor

Samverkan i folkhälsofrågor

Ingen samhällsaktör kan ensam förbättra folkhälsan - det framgår tydligt i de nationella folkhälsopolitiska målen. Helhetssyn och gemensamt ansvarstagande är centrala delar som kan förbättras genom samverkan.

För att skapa samhälleliga förutsättningar och nå en god och jämlik hälsa krävs det att flera sektorer och aktörer samverkar. Hur våra samhällen är uppbyggda är viktigt för vår hälsa, samtidigt är vår hälsa viktig för våra samhällen.

Öka fokus på hälsa

Med ett ökat fokus på hälsa kan vi skapa och bevara livsmiljöer och liv med frisk luft och bra ljudmiljö, livsmiljöer som uppmuntrar till fysisk aktivitet och ger möjlighet till återhämtning. Samtidigt får vi synergieffekter som hjälper oss lösa en mängd komplexa frågor som behöver hanteras i planering och förvaltning av våra livsmiljöer.

Samspel mellan individ och samhälle

Vår hälsa påverkas av många olika faktorer och är resultatet av samspelet mellan individ och samhälle. För att uppnå en mer jämlik hälsa behöver vi jämna ut livsvillkoren mellan människor och erbjuda miljöer som främjar en god hälsa för alla.

Enligt Region Värmlands folkhälsostrategiska plan behövs tvärsektoriellt samarbete och samverkan, långsiktighet, folkhälsodata, folkhälsokompetens och kommunikation om folkhälsa.

Folkhälsostrategisk plan

Övergripande samverkansforum

Det här är några av de övergripande samverkansforum och arenor som finns. Utöver dessa finns det en mängd nätverk, arbetsgrupper och samverkansforum kopplade till enskilda sakfrågor.

Värmlands folkhälsonätverk är ett gemensamt nätverk för länets kommuner, Länsstyrelsen i Värmland och folkhälsoavdelningen vid Region Värmland.

Värmlands folkhälsonätverk är ett forum för erfarenhetsutbyte, inspiration och samtal om folkhälsa och generellt folkhälsoarbete. Fokus ligger på att stärka de samhälleliga förutsättningarna för en mer jämlik hälsa i Värmland.

Nätverkets roll

En utgångspunkt för nätverket är förutsättningar och behov i kommunerna samt hur vi regionala aktörer kan stödja och underlätta det lokala arbetet. Nätverket är också en kanal för spridning av information från nationella nätverk och en möjlighet för oss att samlat göra medskick till nationella aktörer.

Vår ambition är att nätverket utgör ett värdefullt forum för gemensamt lärande och ett träffsäkert arbete för en god och jämlik hälsa i de egna organisationerna och i Värmland som helhet.

Nätverkets sammansättning

Nätverket består av tjänstepersoner med strategiska och övergripande uppdrag från Värmlands kommuner, tjänsteperson från Länsstyrelsen i Värmland och från folkhälsoavdelningen på Region Värmland.

Det är folkhälsoavdelningen som tillsammans med kommunerna driver nätverket. Folkhälsoavdelningen ansvarar för kommunikation och koppling till samverkansarenan Nya perspektiv.

Åsa Ranung, folkhälsostrateg
E-post: asa.ranung@regionvarmland.se

Lina Helgerud, folkhälsostrateg
E-post: lina.helgerud@regionvarmland.se

Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland är två aktörer med regionalt uppdrag. Folkhälsoavdelningen i regionen och enheten för social hållbarhet och regional utveckling i Länsstyrelsen samverkar inom flera folkhälsoområden så som ANDTS och friluftslivet.

ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.

Alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS)

Inom arbete med omställningen till en god och nära vård och omsorg samverkar regionen med alla kommuner i Värmland.

Folkhälsoavdelningen kan med arbetet som bedrivs på samhällsnivå bidra inom utvecklingsområdet proaktiv, hälsofrämjande och förebyggande samt de länsgemensamma processer som exempelvis barn och unga och levnadsvanor.

Nära vård i Värmland

Nya perspektiv är en regional samverkansarena för utvecklingsfrågor kopplade till social hållbarhet, där kommunerna och Region Värmland samverkar på politisk och tjänstepersonnivå. Detta görs med utgångspunkt i det gemensamma ansvaret för invånarnas bästa.

Politiker och tjänstepersoner träffas regelbundet för gemensam kunskapsinhämtning och dialog inom områden som rör vård, omsorg, e-hälsa samt folkhälsa. Invånarperspektivet är centralt. Tanken är att denna organisering ska bidra till samsyn, tillit och förtroende mellan parterna. Det ska i sin tur gynna förutsättningar för samverkan och samarbete i specifika frågor.

Genom gemensamma stödinsatser kan huvudmännen tillgodose grundläggande mänskliga behov samt höja livskvaliteten för värmlänningen.

De områdensom bevakas och drivs inom ramen för Nya perspektiv är:

  • Barnalivet
  • Ungdomslivet
  • Vuxenlivet
  • Äldrelivet

Nya perspektiv (regionvarmland.se)

Strategi för hälsa - Sveriges kommuner och regioner (SKR)

SKR har under åren stöttat arbetet med Nya perspektiv i Värmland. Mot bakgrund av det ökande glappet mellan behovet av välfärdstjänster och möjliga skatteintäkter - och med inspiration från Värmland - har en strategi för hälsa tagits fram.

Strategi för hälsa innebär att skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska styras och samordnas för att främja hälsa och förebygga ohälsa. Detta genom att arbeta mot gemensamma mål, oavsett verksamhet:

  • En god och jämlik hälsa.
  • God kvalitet.
  • Hållbart och uthålligt.

Strategin innehåller förslag på gemensamma och mätbara mål och indikatorer som kommuner och regioner har arbetat fram tillsammans.

Strategi för hälsa (skr.se)

Region Värmland har under många år haft goda relationer med idéburna organisationer. För att ytterligare stärka samarbetet signerades 2018 en regional överenskommelse mellan regionen och civilsamhället. 2022 reviderades denna och antogs i en breddad form som omfattar hela sektorn och inte bara organisationer som är verksamma inom området social hållbarhet.

Överenskommelsen Värmland (regionvarmland.se)

Överenskommelsen Värmland hanteras i Region Värmlands råd för idéburna, där förtroendevalda från regionen möts tillsammans med representanter från civilsamhället för dialog och samverkan kring relevanta frågor. Civilsamhället representeras genom paraplyorganisationen Värmlands idéburna, till vilken alla regional idéburna organisationer i länet kan ansluta sig.

Det regionala nätverket för suicidprevention bidrar med samordning och stöd i gemensamma satsningar på information, utbildning och andra arbeten som rör suicidprevention.

Regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland

Arbetet Jämlik barnhälsa handlar om samverkan för att minska övervikt och obesitas (fetma). Detta gör vi genom att lyfta blicken från individen till samhället och synliggöra hur samhället kan påverka individens förutsättning och val.

Samverkan jämlik barnhälsa

Sedan 2022 är Region Värmland medlem i det svenska Healthy cities-nätverket med koppling hela vägen till World health organisation, WHO. Nätverkets övergripande mål är att arbeta strategiskt för en jämlik hälsa och social hållbarhet.

Nätverket fokuserar på att politiker och tjänstepersoner arbetar tillsammans med att bygga och utveckla strukturer för allt från styrning och ledning till konkreta insatser som leder till ökad jämlikhet i hälsa.

Ett viktigt mål för Region Värmlands arbete med Healthy Cities är att fler förstår kopplingarna mellan folkhälsans utveckling och en hållbar samhällsutveckling samt att folkhälsa även är en strategi för att klara utmaningar i välfärden. Det innebär att arbetet kan bidra till att nå målen i Värmlandsstrategin och Region Värmlands folkhälsostrategiska plan.

Healthy Cities (healthycities.se)

 

Finns även här (Ska även vara på bägge? Gärna samma text isf. )

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?