Till startsidan
Start / Vård och behandling / Hjälpmedel, habilitering och rehabilitering / Hjälpmedelsservice / Riktlinjer för förskrivning av hjälpmedel vuxna

1818 Stödanordningar

Nivå:

2b

Förskrivare:

Leg.arbetsterapeut
Leg.fysioterapeut/Leg.sjukgymnast

Målgrupp:

Personer med funktionsnedsättning som medför måttliga till stora svårigheter att ändra kroppsställning från sittande till stående och från stående till sittande.

Kriterier:

Aktivitetsbegränsning som innebär måttliga till stora svårigheter att självständigt ändra kroppsställning i samband med toalettbesök eller vid säng och där behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.

Mål med hjälpmedlet:

Möjliggöra självständiga toalettbesök eller förflyttning till och från säng.

Förskrivning av flera:

Grundprincipen är att endast en (1) likvärdig produkt kan förskrivas. Särskilda skäl/funktionella behov kan förekomma som moteverar avvikelser från denna princip.

Övrigt:

Riktlinjen avser stång som monteras mellan golv och tak. Väggfasta stödhandtag/armstöd ingår inte i riktlinjen.

_____________________________________________________________________________________________

Råd i förskrivningsprocessen

Det finns olika varianter på marknaden:

Den mest förekommande är Alu Gripo från Svan Care. Den kan numer monteras i sluttande tak och har ett flertal tillbehör och ett brett sortiment med fler varitationer för handtag. Kom ihåg att följa upp monteringen efter några veckor! Alu Gripo finns i Sesam.

En enklare variant finns från Now Boarding, "Super Pole". Den kan vara bra vid lutande golv i till exempel badrum. Den har mindre understödsplatta och endast ett handtagsgrepp som kan fästas i fasta steg. Den har heller ingen gaskolv utan spänns fast mekaniskt. Superpole finns också i Sesam.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats

Till toppen