Allmän kurs – 1-3 år

Allmän kurs vänder sig till dig som saknar enstaka ämnen från grundskolan eller gymnasieutbildning. På Allmän kurs kan du läsa in behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

Utbildningsort: Ingesund, Arvika

Kurstyp: Behörighetsgivande

Kurslängd: 1-3 år

Studietakt: 100 procent

Start: Augusti och Januari

Sista ansökningsdag: 15 april. Vi tar emot sena ansökningar i mån av plats.

Internat: Ja

Antagning: Intervjuer

Varför ska man gå Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola?

Att gå Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola är ett steg till vidare studier, arbete och personlig utveckling. Det är för dig som saknar gymnasieutbildning eller behöver komplettera med ett eller flera kärnämnen. Genom att läsa Allmän kurs 1-3 kan du få grundläggande behörighet och kunna söka vidare till universitet, högskola eller yrkeshögskola.

Många deltagare som börjar på Allmän kurs 1-3 har siktet inställt på att få behörighet för högre studier medan andra vill bli klar med gymnasiet.

Om du behöver läsa in hela gymnasiet kan du gå Allmän kurs i tre år eller längre. Har du vissa kurser från gymnasiet läser du kortare tid. Du läser 1-3 år beroende på hur många kurser du har med sen tidigare. Flera universitetsutbildningar kräver även särskild behörighet i vissa ämnen, vilket du ofta också kan läsa på Ingesunds folkhögskola.

Anpassad pedagogik

På Allmän kurs 1-3 anpassar pedagogiken och utgår ifrån vad du har för individuella behov. Detta är viktigt för alla men särskilt om du är studieovan eller har en funktionsnedsättning och ska få tillgång till utbildning som du klarar av. Här finns möjlighet att studera i din egen takt efter dina förutsättningar och ambition.

Påverka dina studier

Hos oss har du möjlighet att påverka dina studier och tillsammans med andra utveckla dina ämneskunskaper, din studieteknik, din analytiska och din sociala förmåga inför vidare studier och/eller yrkeslivet.

Ämnen på Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola

Hos oss kan du läsa följande kurser för att få grundläggande och till viss del särskild behörighet till högskolan:

 • Svenska 1,2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1a, 2a,b,c, 3a,b,c
 • Samhällskunskap 1a1 och 1a2
 • Religionskunskap 1
 • Naturkunskap 1a1 och 1a2
 • Historia 1a1 och 1a2

På Allmän kurs erbjuder

 • Små grupper
 • Mycket lärartid
 • Många diskussioner
 • Individuell studieplan där stor vikt läggs vid din delaktighet

Får man betyg?

När du går Allmän kurs 1-3 intygar vi kunskaper motsvarande gymnasieskolan, men på ett annat sätt. Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen, utan behörigheter. Du kan alltså inte läsa upp betyg, men du som studerar på Allmän kurs kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Folkhögskoleintyg har en särskild antagningskvot för vidare studier på högskolenivå.

Om behörigheter och studieomdömen på Alla Sveriges folkhögskolors webbplats

Ansök här

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?