Folkhögskolor i Värmland / Nyhetsarkiv / Molkoms folkhögskola blir först i Sverige med Virtual production

Med Virtual Production går det att iscensätta en bilfärd i den miljö som önskas, från en studio.

Molkoms folkhögskola blir först i Sverige med Virtual production

Nu implementerar Molkoms folkhögskola Virtual production i sin filmutbildning och blir därmed unik i Sverige med att kunna erbjuda filmstuderande utbildning inom området. Virtual production är en ny teknik som gör det möjligt att i en studio filma scener i olika digitala miljöer.

Miljöer i både tid och rum

Genom denna innovativa teknik kan Molkoms Folkhögskola "ta världen till Molkom" och skapa inspelningar som utspelas på platser som till exempel en bergstopp, en gata i New York eller Mårbacka år 1910, och allt detta sker i skolans studio, en så kallad Black box. Skolan strävar efter att ligga i framkant när det kommer till ny teknologi.
– Det är vårt uppdrag att hålla oss uppdaterade med filmbranschens utveckling och att utbilda våra studenter i ny och miljövänlig teknik, berättar Rune Sörgård som är scenmästare på skolan.
– Just nu investerar vi och filmbranschen stora resurser i att utveckla och implementera Virtual production. Detta görs av flera anledningar: för att möta det ökande behovet av miljövänliga och hållbara produktionsmetoder, samt för att bland annat dra nytta av Virtual productions kostnadseffektivitet, flexibilitet och tidsbesparing.

Utbildningsformen skapar möjlighet

Virtual production är ett spännande och viktigt verktyg för framtidens filmare och kreatörer att kunna förstå och hantera. Efter workshops, nätverkande och kompetenshöjning i samarbete med filmutvecklarna på Region Värmland är det nu dags att implementera tekniken i skolans filmutbildning.
– Det har varit en både spännande och utmanande resa där vi under två år har utforskat Virtual production och genomfört kompetensutveckling för vår personal, säger Rune Sörgård.
– Tack vare folkhögskolans flexibla utbildningsstruktur har vi förmågan att snabbt anpassa och utveckla vårt kursutbud, vilket är en styrka jämfört med mer cementerade utbildningsformer. Vi stolta över att vara först i Sverige genom att erbjuda Virtual production som en integrerad del av vår filmutbildning.

Tips!

Under vecka 45 är det verksamhet i studion där tekniken används och det finns möjlighet för media att boka besök.

Kontaktperson

Fredrik Fridlund
Team Leader Film - Creating & Producing
fredrik.fridlund@regionvarmland.se

Telefon: 076 822 25 27

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?