Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Den framtid vi gör är den framtid vi får – samskapande ledarskap utvecklar omställning till nära vård

Offentlig sektor står inför stora utmaningar både när det gäller demografi och kompetensförsörjning. Nya arbetssätt och ny teknik krävs för att möta morgondagens utmaningar. Region Kronoberg och Ljungby kommun arbetar tillsammans i frågorna och samskapande ledarskap är en förutsättning för att lyckas. Om det berättade regiondirektör Martin Myrskog och kommundirektör Jennie Vidal.

Jennie Vidal, Ljungby kommun och Martin Myrskog, Region Kronoberg delar samma utmaningar som övriga Sverige: den demografiska utvecklingen, en åldrande befolkning och färre personer i arbetsför ålder. För tre år sedan bestämde de sig för att arbeta tillsammans med utmaningen i ett utvecklingsprojekt kring god och nära vård 2030 tillsammans med Campus Ljungby och högskolan i Halmstad.

– Kompetensförsörjningsproblemen är generella och vi förstod att vi behöver arbeta ihop på nya sätt för att klara det, säger Jennie. Vi jobbar bra inom respektive stuprör inom kommun och region men är inte alls lika duktiga på flödena över organisationsgränser.

– Våra invånare bryr sig inte om hur vi är organiserade, de vill bli omhändertagna, tillägger Martin. Så hur kan vi jobba med dem på bästa stället oavsett om vi tillhör region eller kommun?

Ekonomin sekundär

Ett första och viktigt beslut i samarbetet var att parkera pratet om ekonomi.

– Att prata ekonomi har en begränsande funktion, vårt fokus är på invånaren, säger Martin.

Collagebild med många olika komponenter. Text i bilden: Hälsa i vardagen, samordnad, tillgänglig och utifrån dina behov. 

Kronobergs sätt att se på nära vård i en bild. Att skapa tillgänglighet och förutsättningar för en sömlös och samordnad vård.

Uppdraget har fokus på två områden, sensorer/smarta hem och informationsdriven vård, och riktar sig till personer som är 65 år och äldre. Arbetet med sensorer och smarta hem handlar om att bygga in enkel teknik i hem för att exempelvis kunna följa hjärt- och lungsjuka digitalt.

– Målet är att så många som möjligt ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt, säger Jennie. I hop med Ljungby bostäder bygger vi in digitala välfärdstjänster i nya trygghetsboenden och kan på så sätt längre fram mäta parametrar kopplade till välfärd.

Långt fram inom informationsdriven vård

I arbetet med informationsdriven vård ligger Ljungby och Kronoberg i framkant.

– Vi ville ta reda på hur vi kan arbeta mer aktivt med förebyggande vård och uppföljning av vår gemensamma befolkning. Syftet är att på sikt undvika ökad ohälsa i befolkningen genom att använda AI och analys av hälsodata, säger Martin.

Skapa en flödesanalys över organisationsgränser

En utmaning i arbetet har varit rådande sekretesslagstiftning som hindrar delning av data mellan organisationer.

– Regionen har väldigt mycket information om sina patienteter, och kommunerna om sina, men man inget om varandras. Det är en blind fläck, säger Martin. Vårt fokus har varit på hur vi kan knyta ihop våra system och skapa en samordnad flödesanalys mellan kommun och region.

I dagsläget finns samtycke mellan region och kommun för att följa enstaka patienter men här ville man titta på hela populationen för att kunna jobba proaktivt.

– Vilka är de vanligaste diagnoser som delas av oss båda och hur kan vi se över vårdkedjan för att jobba effektivare, enklare och bättre? Vi ville ta fram gemensam information för att se mönster i syfte att jobba annorlunda och mer förebyggande, fortsätter han.

Att säkerställa anonymiteten och säkerheten i dataarbetet har varit prioriterat och för att kunna genomföra arbetet har det drivits i projektform med hjälp av högskolan i Halmstad.

Lika stor kostnad för kommun och region

Den gemensamma datan visade att totalkostnaden för region och kommun för åldersgruppen 65+ är fördelad på 50/50, det vill säga organisationerna betalar lika mycket.

– Kommun-Sverige har alltid pratat om att den siffran är 25/75, säger Jennie. Det ställer saker på ända då de statliga medlen utgår från 25/75-modellen.

20 procent av folket får 80 procent av vården

Datan visade också att vårdkonsumtionen för de som är 65 år och äldre skiljer sig mycket åt. Genom att dela in gruppen i låg-, mellan och högkonsumenter av vård, visade det sig att en högkonsument i genomsnitt kostar en halv miljon per år och får 80 procent av vården.

– Vad är det som gör att personer förflyttar sig från lågkonsument av vård till hög? Och hur kan vi jobba på andra sätt för att undvika den förflyttningen men också för att skjuta upp förloppet? Tänk om alla 290 kommuner kan göra samma sak och vad det kan spara, både i pengar och för individen.

Den framtid vi gör är den framtid vi får

En länsövergripande styrgrupp och en mer operativ grupp med professioner från region och kommun träffas båda en gång i veckan.

– Den mest positiva bieffekten av att arbeta så här är att vi har gått från ”man och dem” till ”jag och vi”, säger Martin. Vi har hängt av oss våra kommun- respektive regionrockar för att inte hamna i våra organisatoriska roller. På så sätt har vi kommit ifrån kostnadsdiskussionen och pratar i stället om hur kan vi lösa situationen bättre tillsammans.

– De organisatoriska mellanrummen är så mycket kortare nu än de var i början, kompletterar Jennie. Att ses veckovis ger också ett signalvärde om att samarbete är viktigt. Vi sätter riktningen på ett självklart sätt och förmedlar den vidare.

Bestäm er!

Martin avslutar med en enkel och krass uppmaning till gruppen: Bestäm er!

– Vi har bara bestämt oss och jobbar med det här nu. Om ni gör detsamma, bestämmer er tillsammans i rummet, så kommer det att hända. Håll i och håll ut i frågan!

– Se också till att politiken är med på tåget, vi har skakat hand om att jobba så här och då gör vi det. När vi också kunnat visa svart på vitt att kostnaderna är lika stor för båda organisationerna ändras synsättet, säger Jennie, särskilt för kommunpolitikerna.

– Den framtid vi gör är den framtid vi får. Vi och ni har ett ansvar att arbeta utifrån ett framtidsperspektiv, avslutar Martin.

Presentation: God och nära vård - ett utvecklingsprojekt mellan Region Kronoberg, Ljunby kommun och Campus Ljungby (pdf) Pdf, 21 MB.