Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Det politiska inriktningsdokument, indikatorerna Aktuellt perspektiv och spaning från SKR

– I det politiska inriktningsdokumentet tar Värmland i hand på att vi ska samla våra krafter för att skapa värde för invånarna. Så inledde Linnea Grankvist, utvecklingsledare, passet om Nya perspektivs inriktningsdokument och om Aktuellt perspektiv, två rapporter som årligen tas fram för att styra och följa arbetet med länets hälsoutveckling.

Varje år tar den politiska styrgruppen för Nya Perspektiv fram ett inriktningsdokument där Värmland bestämt vilka gemensamma målsättningar inom välfärdsområdet som man ska arbeta med.

– Hur ska vi som välfärdssamhälle leda, styra och samordnas för att nå de mål vi har? I inriktningsdokumentet har vi bestämt att vi ska samla våra krafter för att skapa värde för invånarna, en god och jämlik hälsa, god kvalitet i välfärden och också ett uthålligt och hållbart system, säger Linnea.

Det politiska inriktningsdokumentet ska spridas vidare i respektive kommun och region och där vara ett underlag i den ordinarie planerings- och beslutsprocessen. Som tillägg finns också Aktuellt perspektiv, de indikatorer som visar hur Värmland ligger till i arbetet mot målen.

– Värmlands indikatorer speglar hälsan i befolkningen men också de områden vi behöver samordna våra välfärdstjänster kring för att kunna påverka och förbättra hälsan. Genom dem mäter vi att vi rör oss i rätt riktning, säger Linnea.

Utblick från Sveriges kommuner och regioner, SKR

Jesper Ekberg, samordnare på SKR, berättade om det nationella arbete som pågår med Strategi för hälsa, Sveriges svar på värmländska Nya perspektiv. Han gav exempel och lärdomar på hur vi gemensamt kan arbeta för att främja hälsa och förebygga ohälsa i landet.

– I Värmland har ni lyckats bra med det som är så betydelsefullt för att lyckas hålla i en förändring över tid, nämligen relationer och kontinuitet tillsammans i samverkan mellan kommuner, regioner och många andra, säger han.

Att jobba på flera håll

Hur kan vi då bli duktigare på att rikta insatser dit de verkligen behövs och samtidigt jobba generellt?

SKR har gjort studiebesök på olika ställen i landet för att hitta goda exempel på när arbete gjort skillnad, och också ringat in tre framgångsfaktorer:

  • Invånarens delaktighet och inflytande - “när målgruppen är med blir det självklart vad som behövs”.
  • Långsiktighet men samtidigt flexibilitet att pröva nytt - “tänk stort, våga testa”.
  • Samverka brett, det är bättre att många gör lite mer, än att få gör mycket - “vad kan var och en göra lite mer av utan att det blir för betungande?”

Ett gott exempel är friskvårdsgruppen i Kungsbacka, där kommunala koordinatorer samordnar insatser mellan region och kommun. Fokus ligger på friskfaktorer, egen kraft och egna förmågor.

Andra framgångsrika komponenter i arbetet med förändring och förbättring är vikten av att:

  • Förankra och kommunicera,
  • fånga det som skapar värde
  • ha en flexibilitet att sätta lokal prägel utifrån en länsgemensam grund: tryck inte ut nya arbetssätt utan skapa nyfikenhet och dragningskraft i stället samt
  • vikten av facilitering och länssamordning - möten, mötesplatser och nätverk ska fungera.

Gruppdialoger om aktuellt perspektiv

Session avslutades med gruppdialoger kommun- och regionvis om Aktuellt perspektiv kring frågorna:

  • Hur ser det ut hos oss idag, vad gör vi?
  • Hur tar vi med oss detta hem?
  • Hur jobbar vi för att uppnå de gemensamma målen?
  • Tillsammans med vilka/vem?
  • Hur får vi spridning av goda exempel? Lärandet av varandra.