Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Fortsatt samverkan och samskapande är vägen fram, för värmlänningens bästa

– Seminariet ger kunskap, inspiration och tid för dialog, säger Sandra Nätt, enhetschef för Nya Perspektiv. Då vi träffas bygger vi relationer som leder till ökad tillit och förtroende - på så sätt skapar gruppen bättre förutsättningar för att samverka och samarbeta i vardagen. Fokus är alltid på de vi är till för utifrån ett helhetsperspektiv.

Nya Perspektiv jobbar i mellanrummen mellan länets organisatoriska gränser, med gränssnittsfrågor som sträcker sig mellan kommunerna och regionen. En gång per år samlas länets ledande förtroendevalda och förvaltningschefer inom barn och utbildning, socialtjänst, vård- och omsorg samt hälso- och sjukvård inklusive tandvård för att fylla på med kunskap, samverka kring invånarnas behov, varandras förutsättningar och för att fokusera på hälsoutvecklingen i länet. Seminariet har funnits sedan 2007 och är en del av Värmlands gemensamma arena för samverkan.

Seminariet "Nya perspektiv på ledning och styrning" ska bidra till att mellanrummen minskar med fokus på värmlänningen.

– God samverkan bygger på goda relationer som utgår från ömsesidig respekt, säger Sandra Nätt. På seminariet bygger vi relationer som skapar tillit och förtroende och stärker förmågan till samarbete. Det är också ett tillfälle att fokusera på hälsoutvecklingen i länet där vi har det politiska inriktningsdokumentet med gemensamma inriktningar och utvalda indikationer och ambitionsmål som vi följer årligen och över tid. Det ger oss en kraft och en styrka för länet och ska bidra till att vi agerar lite annorlunda varje dag med värmlänningen i fokus.

Politisk styrgrupp leder arbetet

Nya Perspektiv leds av en politisk styrgrupp vars arbete sprids genom en beredningsgrupp och olika samverkansgrupper som fungerar som ambassadörer för samarbetet. Representanter från den politiska styrgruppen för Nya Perspektiv, Åsa Johansson (S) och Hanna Andersson (M), inledde seminariet genom att berätta om uppdraget och hur samverkansforumet är uppbyggt.

– Vi behöver prata med varandra om det som händer i länet, säger Åsa. Vi måste hela tiden tänka i nya perspektiv och det är en kontinuerlig process som inte tar slut. Vi ska skapa relationer och tillit för att göra så bra saker som möjligt för de vi är till för – värmlänningarna.

– Komplexiteten i samhället ökar, vi jobbar i kunskapstunga organisationer och kraven på oss från allmänheten ökar också. För att klara av det är det nödvändigt att vi samverkar, kompletterar Hanna.

– Av erfarenhet vet vi att många är fulla av inspiration efter seminariet, men det är lätt att ändå göra som man brukar när vardagen kommer. Den här gången avslutar vi därför med att samlas kommun- och regionvis för att konkret sätta datum för hur och när vi ska ta vara på de idéer och den inspiration vi fått här. På så sätt skapar vi en bättre planering framåt om hur vi använder det vi fått med oss på hemmaplan.

Här berättar Åsa Johansson (S) och Hanna Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Eda kommun, om vikten av seminariet och varför det arrangeras varje år:

Vem är du?

Förtroendevald kommun
Förtroendevald region
Tjänsteperson kommun
Tjänsteperson region
Annan funktion
45948171

Var finns du i organisationen?

Regionledning
Kommunledning
Ledning skola
Ledning socialtjänst
Ledning hälso- och sjukvård
Annan funktion
14441926136

Hur många gånger har du deltagit?

Första gången
1-3
4-9
10-13
14-17
Alla gånger!
1846342361