Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Från strategisk till konkret samverkan kring brottsförebyggande och trygghetsskapande i Västerås stad

Hur kan samverkan mellan kommun, polis och region ge resultat från högsta ledning hela vägen ut till stadens medborgare? Marie Eriksson, strateg för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i Västerås stad, berättade om stadens trygghetsskapande arbete.

Västerås stad tillhör polisregion Mitt som för några år sedan hade en nedåtgående spiral med hög kriminalitet, skjutningar och ungdomsvåld. För att stoppa trenden kallade högsta polischefen i området till ett möte med berörda kommuner under parollen: vi måste göra något och vi måste göra det tillsammans. I Västerås innebar arbetet starten av ett Trygghetsråd med representanter från polisen, socialtjänst, Västerås stad, det kommunala bostadsbolaget, skola och region.

– En viktig del i arbetet var att lära känna varandra mellan organisationer och verksamheter, säger Marie. Vilka förutfattade meningar fanns och varför och hur jobbade vi? Genom att lära känna varandra och varandras utmaningar kom alla på samma bana och utgick från samma grund.

Slaget, kriget och freden

Tillsammans skapade man en gemensam lägesbild av situationen och resultatet blev en arbetsmodell i tre tidsperspektiv: slaget, kriget och freden. Slaget är mest kortsiktigt och innehåller insatser av mer reaktiv karaktär, kriget innehåller åtgärder som verkar för att förhindra uppkomsten av problemen och freden är att på lång sikt förändra förutsättningarna till missförhållandena.
– Vår ambition är att arbeta i alla tre tidsperspektiv samtidigt, på ett sätt som gör att insatserna stödjer varandra, säger Marie. Att exempelvis stå kvar i det långsiktigt förebyggande arbetet även när det händer akuta saker.

Konkreta exempel

Samverkansarbetet är uppbyggt på flera konkreta mål, med ett tydligt årshjul för att planera och följa upp arbetet. Några konkreta exempel på arbete som Marie och hennes kollegor arbetar med är att:

  • Skapa relation tidigt – polisen besöker förskolorna minst en gång per år,
  • lyfta bort kriminella aktörer genom att lära poliser skriva bättre underlag för omhändertagande exempelvis,
  • lära känna polisen, socialtjänst, ambulans, bussbolag – att skapa en människa bakom uniformen,
  • genomföra trygghetsvandringar samt att
  • öka inskrivningsgraden i förskolan.

Och Trygghetsrådet ingår numer i ordinarie verksamhet.

– När vi frågade cheferna om de märkte någon skillnad efter Trygghetsrådet sa de att den stora skillnaden är att de står enade tillsammans om det händer något, och att man är tydliga med varandra om vad som gäller, säger Marie. Det är viktigt att våga vara lite tuffa med varandra ibland – vi gör arbetet för de som bor i staden, inte för oss själva.

Det här vill Marie särskilt skicka med från sitt föredrag:

Hej Mats Brorson, Kils kommun

Vilka insikter tar du främst med dig från årets seminarium?

– I svåra tider blir det än viktigare att samverka och att hitta nya sätt att arbeta på. Vi är små, det bor färre människor i Värmland än i Malmö så vi måste släppa på eventuell prestige och hjälpas åt för värmlänningarnas bästa.

Varför tycker du att det är viktigt att vara här?

– Konferensen är ett unikt tillfälle att nätverka och samtala om gemensamma frågor som rör både region och kommuner.

Vad ska du främst lyfta vidare eller sprida i dina nätverk?

– Framtiden kommer att ställa helt andra krav på oss. Hur kan vi hjälpas åt med kompetensförsörjningen utan att konkurrera? Kan vi kommuner och region samverka kring till exempel spetskompetens?

Har du knutit några nya kontakter?

– Massor av nya kontakter. Konferensens struktur och upplägg underlättar för oss deltagare att samtala med precis vem som helst och det finns en anda, god vilja och nyfikenhet som underlättar detta.

Hej Malin Linden-Ohlsson, Sunne kommun!

Vilka insikter tar du främst med dig från årets seminarium?

– Att det görs väldigt mycket bra inom vårt område ute i Sverige och det är en förmån att få ta del av delar av det på en gemensam konferens. Mycket som vi kan ta med oss i vårt arbete framöver. Till exempel det att med hjälp av AI utveckla välfärden och få mer fart på det genom att vara smartare och inte fastna i det etiska som en bromskloss utan i stället fråga oss om det är etiskt att låta bli. Huddinge kommuns arbete med uppsökande verksamhet för att nå vuxna med psykiskohälsa och möjliggöra det utifrån den enskildes önskemål gav många nya tankar om hur man kan utveckla den egna verksamheten.

Varför tycker du att det är viktigt att vara här?

– Att inspireras och samverka för att minska de organisatoriska mellanrummen och få mer samsyn i vårt arbete med god och nära vård.

Vad ska du främst lyfta vidare eller sprida i dina nätverk?

– Jag tar med mig Västerås stads arbete med det brottsförebyggande arbetet som en inspiration av vad man kan åstad komma om man arbetar tillsammans och minnesövningen med Jonas von Essén som gjorde det möjligt för mig att briljera med att jag kan de tio största länderna i världen.

Har du knutit några nya kontakter?

– Jag har träffat många intressanta personer som jag säkert kommer att kontakta igen inom ett antal olika frågor.