Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Sugardejting och gränsen mellan ekonomi och intimitet

Alessandro Johansson, adjunkt i genusvetenskap, från Örebro universitet förklarade att sugardejting inte ”bara” kan förstås som förklädd prostitution utan som ett uttryck för mer övergripande samhällstrender, det är viktigt för att förstå och bemöta personer som lockas av fenomenet. Vad sugardejting egentligen är och om – och iså fall hur – det skiljer sig från prostitution i konventionell mening har varit en fråga för mediala såväl som för akademiska debatter.

– Sugardejting är ett exempel på en relation eller ett arrangemang som inte alltid går att klassa som sexköp eller prostitution för att det kringgår det på lite olika sätt men det kan samtidigt vara problematiskt på flera olika sätt i form av makt och underordning och det kan säga en del om vårt samhälle som vi befinner oss i idag.

Särskiljer från prostitution

Alessandro berättar om hur de som själva utövar sugardejting väljer att särskilja det från prostitution. Det kan handla om att de benämner ersättningen som en gåva eller månadspeng, att det bygger på en sexuell frivillighet och ömsesidig njutning och att det liknar att dejta.

– Om vi bara pratar om sugardejting som prostitution på det sätt vi alltid känt det finns det en risk att vi missar aspekter av sugardejting och vi riskerar att alienera vissa personer som kanske lockas sugardejting eller som hållit på med det och har viss erfarenhet av det som inte riktigt stämmer överens med den mörka beskrivningen av prostitution och sexköp som man ofta hamnar i hos socialtjänst och polis. Vi behöver ha en mer öppen och nyfiken förklaring av fenomenet för att förstå vad som lockar med det här egentligen.

– Jag vill att det ska bidra till en diskussion om vilka typer av sociala relationer är det vi vill odla i ett samhälle, vilka typer av relationer av över och underordning, köp och sälj, vill vi främja och vilka vill vi motarbeta?

Hör Alessandro beskriva vad han vill skicka med sig från sitt föredrag