Dokumentation

Nya perspektiv seminarium 19 2024

Uppsökare stöttar vuxna med psykisk ohälsa i Huddinge

Sedan 2016 har Huddinge kommun en uppsökande verksamhet mot målgruppen vuxna med psykisk ohälsa. Syftet är att försöka nå personer med psykisk ohälsa som kommunen annars har svårt att nå och som inte själva söker hjälp. Uppsökarna Martin Novak och Sofia Calén berättade om hur de arbetar, vilka de möter och framgångsfaktorer för att nå fram.

Uppsökarna bygger sin verksamhet på tre uppdrag: att söka upp, stötta och lotsa, att arbeta vräkningsförebyggande samt att samverka med andra organisationer.

– Personer i Huddinge kommun kan göra en orosanmälan till oss helt utan remiss, säger Sofia. Vi får in cirka 70 anmälningar per år, från hyresvärdar, bibliotekarien, diakon eller från kassören på ICA.

Anmälningarna rör fler män än kvinnor, fler äldre än yngre och ofta personer med ett litet socialt nätverk. Efter pandemin tillkom målgruppen unga under 30 år. De vanligaste diagnoserna är depression, autism​, ADHD, schizofreni​ och tvångssyndrom.

– När vi fått in en anmälan skickar vi ett informationsbrev där vi talar om att vi finns och att de kan höra av sig till oss, säger Martin. Får vi ingen respons skickar vi ett brev till, sedan gör vi ett besök och lämnar en handskriven lapp om vi inte får kontakt. Vi ger oss inte utan fortsätter och hör av oss, processen att nå fram kan ta ett par dagar upp till ett år. Vårt arbetssätt grundar sig på flexibilitet och respekt mot de vi möter.

Strukturella hinder de stöter på i sitt arbete handlar bland annat om sekretessbarriärer.

– De här personerna är inte huvudmän i sitt eget liv utan bollas ofta mellan och inom både region och kommun, säger Martin. De behöver ofta träffa väldigt många olika personer och berätta jobbiga saker om och om och om igen, vilket är väldigt jobbigt.

Säg inte nej, säg kanske kanske kanske

– Det som fungerat för oss är just att vi jobbar uppsökande, säger Sofia. Det är också vi, Martin och Sofia som kommer, inte socialen. Arbetssättet ger oss frihet att bygga acceptans och förtroende för att på sikt få personen att prata om sin psykiska ohälsa. Vi är flexibla och anpassningsbara och kan snabbt ställa om för att passa personen vi möter. Att vår verksamhet är organiserad på myndighetssidan ger oss också en bra inblick i systemet. Vårt motto är ”Säg inte nej säg kanske kanske kanske”.

Vilka konsekvenser får besluten?

Martin och Sofia har några medskick till gruppen.

– Vid framtida beslut och omorganisationer vill vi att ni funderar över två saker: Vem hindras att prata med vem om vi specialiserar och hur många enheter eller personer kommer personen att få träffa på sin rehabiliteringsresa om vi gör den här omorganisation?

Det här vill Martin och Sofia särskilt skicka med från sitt föredrag: