Till startsidan
Start /Smittskydd /Sexuellt överförbara infektioner (STI) /Hemtest för klamydia via nätet

Hemtest för klamydia via nätet

Klamydiaprovtagning via Internet är ett komplement till mottagningsbesök. I första hand rekommenderas personligt besök på mottagning (vårdcentral, ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller STI-mottagning) för individuell rådgivning och provtagning.

Klamydiatest för hemmabruk

Provtagning och behandling för klamydia är gratis. I Region Värmland finns möjligheten att beställa klamydiatest för hemmabruk helt kostnadsfritt via 1177.se. Det finns även andra klamydiatester för hemmabruk, bland annat att köpa på apoteket eller via olika nättjänster. Dessa rekommenderas inte.

Om man har fått ett positivt svar på sitt klamydiatest för hemmabruk ska man alltid kontakta sjukvården för handläggning och för att få recept på rätt läkemedel. Köp inte antibiotika via nätet. Det finns risk att få läkemedel som kan vara overksamt, felaktigt eller feldoserat. Behandling av klamydia är dessutom kostnadsfritt enligt smittskyddslagen.

För hälso- och sjukvården gäller

Det händer att personer som söker en mottagning för provtagning och rådgivning blir hänvisade till hemtest för klamydia istället för bli provtagen på mottagningen. Detta är felaktigt och får inte ske. Vid misstanke om smittsam sjukdom enligt smittskyddslagen är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att erbjuda provtagning. 

Klamydiatest via nätet

Här kan du läsa mer om hur man beställer och hur tjänsten fungerar.

Att göra när en person söker vården med positivt provsvar för klamydia

När en person söker en mottagning med positivt klamydiasvar taget via 1177.se räknas denna mottagning som provtagande enhet med skyldighet att handlägga ärendet, se Handläggning STI för mer detaljer. 

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?