Vaccination av vuxna
Regionala riktlinjer gällande vissa vaccinationer av vuxna.
Boka tid för vaccination på 1177.se
Du som ska vaccinera dig kan boka tid på Region Värmlands vaccinationsmottagningar på 1177.se
Vaccination mot bältros
Det finns i dag två vacciner mot bältros. Det ena, Zostavax, innehåller levande försvagat virus. Det andra, Shingrix, är ett nyare, mer effektivt vaccin som består av antigen (virus-proteiner och proteiner från infekterade cellers yta) och hjälpämnen (adjuvans).
Bältros – om vaccination (folkhalsomyndigheten.se)
Folkhälsomyndigheten har i maj 2024 lämnat en rapport där det framgår att bältros-vaccination inte uppfyller kriterierna för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram och kommer därmed inte rekommenderas ingå i ett nytt nationellt vaccinationsprogram.
Däremot har Folkhälsomyndigheten skrivit en vägledning om vaccination till vuxna med ökad risk för bältros där nyttan med vaccinering beskrivs till personer över 18 år med immunbrist orsakad av sjukdom eller läkemedelsbehandling, samt till personer över 65 års ålder.
Denna vägledning har handlagts av NT-rådet* som rekommenderar regionerna att inte finansiera generell vaccination med Shingrix förutom efter individuell bedömning av gravt immunnedsatta patienter via sjukhusanknuten verksamhet. Shingrix erbjuds således inte generellt i Region Värmlands vaccinationsutbud i nuläget.
Shingrix för förebyggande av bältros (samverkanlakemedel.se)
* Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel, oftast sådana som används på sjukhus. Målsättningen är en rättvis, jämlik och ändamålsenlig läkemedelsanvändning för alla patienter i hela landet där våra gemensamma resurser används på bästa sätt.
Vaccination mot vattkoppor
Det finns idag två vacciner mot vattkoppor, Varivax och Varilrix, som bägge innehåller levande försvagat virus.
Folkhälsomyndigheten har i maj 2024 konstaterat att vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram och ett förslag går nu ut på remiss till berörda instanser. Efter att Folkhälsomyndigheten lämnat sitt förslag tar det sedan ytterligare tid innan regeringen har fattat beslut om programmet och att det har implementerats. Det är alltså sannolikt ett par år kvar innan ett vaccinationsprogram kan vara på plats.
Vaccination mot kikhosta för gravida
Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan 15 augusti 2022 vaccination mot kikhosta för gravida från graviditetsvecka 16. Syftet med vaccinationen är att skydda nyfödda barn tills de själva kan vaccineras.
För att skyddet ska föras över från den gravida ska vaccinationen mot kikhosta ges i god tid före förlossningen, från graviditetsvecka 16. Då hinner vaccinet ge skydd om barnet föds för tidigt. Region Värmland erbjuder nu gravida vaccination mot kikhosta, se information på Kikhosta och graviditet (1177).
Rekommendation om vaccination mot kikhosta för gravida (folkhalsomyndigheten.se)
Vaccination mot pneumokocker
Särskilt vaccinationsprogram för riskgrupper
Sedan den 1 december 2022 gäller ett nationellt särskilt vaccinationsprogram. Vaccinationsprogrammet omfattar alla personer som är 2 år eller äldre med vissa sjukdomar eller tillstånd. Dessutom ska vaccination mot pneumokocker erbjudas till alla födda 1947 och senare det år de fyller 75 år.
Vaccinationsprogrammet mot pneumokocker för riskgrupper (folkhälsomyndigheten.se)
Rekommenderad vaccination till riskgrupper
Vaccination mot pneumokocker rekommenderas till ytterligare några grupper, bland annat till alla personer som är 65 år och äldre.
För personer med mycket ökad risk rekommenderar Folkhälsomyndigheten det 20-valenta konjugatvaccinet Prevenar 20. Prevenar 20 är sedan januari 2023 nationellt upphandlat.
Vaccination mot pneumokocker (Vårdgivarwebben)
Lokal rutin
Vaccination mot pneumokocker - RUT-13323 (Vida)
Kostnadsfrihet för riskgrupper
I Värmland är det sedan 1 januari 2020 kostnadsfritt för riskgrupper att vaccineras mot pneumokocker.
Vaccination mot RS-virus
Under sommaren 2023 har två vacciner mot RS-virus godkänts, Abrysvo och Arexvy. Folkhälsomyndigheten publicerade hösten 2023 en rekommendation om vaccination mot RS-virus som omfattar personer 75 år och äldre samt personer i medicinska riskgrupper som är 60 år och äldre.
Innan detta kan införas behövs en hälsoekonomisk analys. NT-rådet rekommenderade i oktober 2023 regionerna att avvakta med att finansiera vaccination med Abrysvo och Arexvy i väntan på pågående utredning vilket ännu inte hunnit göras. För närvarande är inget av vaccinerna upphandlade av regionerna i Sverige och erbjuds därför inte i nuläget i regionens regi.
Personer från 75 år rekommenderas vaccination mot RS-virus (folkhalsomyndigheten.se)
Vaccination mot HPV
Vaccin mot Humant Papillomvirus (HPV) skyddar mot de vanligaste typerna av HPV. Vaccinet ingår sedan 2010 i barnvaccinationsprogrammet till flickor i årskurs och sedan 2020 även till pojkar i årskurs 5. I Region Värmland erbjuds även alla upp till och med 26 års ålder kostnadsfri vaccination utöver barnvaccinationsprogrammet.
Vaccination mot humant papillomvirus (folkhalsomyndigheten.se)