Till startsidan

Tandborstning

Börja borsta med fluoridtandkräm när den första tanden kommer. Men inte för mycket – barnets lillfingernagel brukar vara ett bra mått. Till en början räcker det att stryka ett tunt lager tandkräm på den minsta barntandborsten för baby.

Vänj ditt barn vid att du borstar morgon och kväll. Ju tidigare borstningen blir en vana, desto friskare blir tänderna längre upp i åldern.

Gör så här

Upp till 2-3 årsåldern kan du ha barnet liggande med huvudet i ditt knä. Då får du bättre insyn och kan komma åt längst bak i munnen.

När barnet blivit större kan du  stå bakom barnet och stödja barnets huvud mot din kropp. Du kan då lyfta ut kinden med ena handen och få god insyn längst bak medan du borstar med den andra handen.

Försök att göra tandborstningen till en mysig stund med roliga inslag, så går allt lättare.

"Kan själv"

De flesta små barn vill periodvis inte alls ha hjälp med saker och ting. De uttrycker kanske att de kan borsta själv. Barn behöver hjälp med tandborstningen långt upp i skolåldern.

Oftast är det längst bak som det är svårt att komma åt liksom på insidan av tandraden, ner mot tandköttskanten, läppens insida samt tändernas tuggytor.

Låt barnet hjälpa till

Mindre barn måste få hjälp med att borsta sina tänder, även om det trilskas ibland. Samtidigt som barnet behöver hjälp att göra helt rent är det bra att låta barnet vara med.

Tandborstningen är som viktigast på kvällen. Därför kan ett tips vara att låta det lite större barnet borsta själv på morgonen, med stöd av vuxen - medan du som vuxen hjälper till och gör rent på kvällen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?