Till startsidan
Start /Råd om munhälsa /Munhälsa för ditt barn /Utslagna eller skadade tänder

Utslagna eller skadade tänder

En olycka händer så lätt. Och ofta är det munnen och tänderna som får taemot smällarna. Vad gör jag om olyckan är framme?

Utslagen mjölktand

Du ska aldrig sätta tillbaka en helt utslagen mjölktand i munnen. Då finns det en risk att du skadar ”vuxentanden” (den permanenta tanden) som ligger i dold i käken.

Utslagen permanent tand

En utslagen permanent tand kan sättas tillbaka. Skulle den vara nersmutsad kan du skölja av den. Var dock mycket försiktig. Undvik att beröra själva roten då viktiga fästen kan skadas. Är det svårt attsätta tillbaka tanden kan du lägga den i ett glas mjölk eller under tungan för att behålla tanden fuktig, vilket är viktigt. Kontakta därefter din folktandvårdsklink så snart som möjligt.

Skadad tand

Kontakta tandläkare för undersökning om barnet har skadat en tand. Detta också om skadan verkar liten. Om tandens fäste blivit skadat kan den efter någon dag få en rosablå färgnyans. Det är ett sortsblåmärke som går bort av sig självt efter ett tag. Är skadan större blir tanden grå eller brun, vilket kan betyda att tanden är ”död”. Det kan ta flera månader efter olyckstillfället.

Anmäl skadan

Glöm inte att anmäla skadan till försäkringsbolaget. Det gäller oavsett om det handlar om mjölktand eller permanent tand.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?