Folkhälsoarbete i regionen

Det finns flera folkhälsoaktörer inom Region Värmlands verksamheter och Region Värmland har en folkhälsoavdelning som har i uppdrag att driva och stötta det länsgemensamma folkhälsoarbetet.

På denna sida beskrivs det arbete som Region Värmlands folkhälsoavdelning driver.

Region Värmlands folkhälsoarbete

Folkhälsoavdelningen ska vara stödjande och drivande i utvecklingen av det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom regionen och i länet genom att:

  • Kartlägga och analysera hälsoutvecklingen i länet.
  • Planera, genomföra och rapportera kartläggningar och analyser.
  • Initiera och driva utvecklingsarbeten.
  • Medverka i utvecklingsarbeten.
  • Anordna och medverka i kunskapshöjande insatser.

Region Värmlands folkhälsoresurser samverkar med verksamheter inom regionen, kommuner, civilsamhället och andra aktörer i samhället. Det kan vara till exempel skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, arbetsförmedling, länsstyrelsen och polis. Dessa verksamheter når i sin tur länets befolkning och Region Värmlands patienter.

Stöd till olika aktörer

Region Värmlands folkhälsostrateger stöttar olika aktörer i Värmland och regionens egna verksamheter i det strategiska folkhälsoarbetet och bidrar med folkhälsovetenskaplig kompetens. Du kan till exempel få hjälp med att utvärdera ett utvecklingsarbete. Folkhälsostrategerna kan också processleda eller delta i projekt inom kommuner, civilsamhället, näringslivet eller verksamheter inom regionen.

Utveckling och stöd till civilsamhället

Region Värmland har under många år haft goda relationer med idéburna organisationer. För att ytterligare stärka samarbetet signerades år 2018 en regional överenskommelse mellan regionen och civilsamhället:

Överenskommelsen Värmland (regionvarmland.se)

År 2022 reviderades denna och antogs i en breddad form som omfattar hela sektorn och inte bara organisationer som är verksamma inom området social hållbarhet.

Samverkan med idéburen sektor (regionvarmland.se)

Överenskommelsen Värmland hanteras i Region Värmlands råd för idéburna, där förtroendevalda från regionen möts tillsammans med representanter för civilsamhället för dialog och samverkan kring relevanta frågor. Civilsamhället representeras genom paraplyorganisationen Värmlands idéburna, till vilken alla regionala idéburna organisationer i länet kan ansluta sig.

Rådet för idéburna organisationer (regionvarmland.se)

Riktat stöd till kommuner

Region Värmlands folkhälsoavdelning erbjuder kommuner i Värmland att under en halvdag utforska nyttan med folkhälsodata.

Kommunen har en unik roll och möjlighet att främja förutsättningar för en god och jämlik hälsa bland kommuninvånarna. För att arbetet ska bli framgångsrikt behöver vi alla tillvarata och på bästa sätt nyttja kunskap och de dataunderlag som finns.

Vi erbjuder nu en halvdag för att tillsammans lära oss mer om hur folkhälsodata kan användas för att stärka det lokala och regionala arbetet för en jämlik hälsa.

Kunskap och statistik hos både region och kommun

Region Värmland samlar in och analyserar underlag om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos värmlänningarna via enkätundersökningar och annan statistik. Samtidigt har kommunerna egna data och kunskap om de lokala förutsättningarna.

För att arbetet ska bli träffsäkert behöver olika perspektiv, kompetenser och kunskaper samlas. Det här tillfället vänder sig därför till en bred grupp med representanter för alla förvaltningsområden inom kommunen, här är kommunens ledningsgrupp central.

Teori och praktik

Innehållet ger både teoretisk fördjupning och praktiska inslag där era erfarenheter och kunskaper är värdefulla. Här finns en möjlighet att anpassa innehållet utifrån kommunens förutsättningar, behov och önskemål.

Låt oss djupdyka i folkhälsodatans möjligheter!

Så här går det till

  1. Du hör av dig till vår kontaktperson.
  2. Vi har ett planeringsmöte tillsammans där vi både berättar mer om upplägget och pratar om vad som är särskilt viktigt och intressant för er i kommunen, vilka funktioner och roller som kan vara värdefulla att bjuda in.
  3. Vi kommer till er kommun och genomför halvdagen tillsammans.
  4. Vi gör en uppföljning ungefär ett halvår efter genomförandet.

Är du nyfiken, vill veta mer eller vill boka in ett tillfälle så hör av dig till:

Elin Bergström, folkhälsostrateg
E-post: elin.bergstrom@regionvarmland.se

Arbetet med jämlik barnhälsa handlar om samverkan för att minska övervikt och obesitas (fetma). Detta gör vi genom att lyfta blicken från individen till samhället och synliggöra hur samhället kan påverka individens förutsättning och val.

Samverkan jämlik barnhälsa

Hela Värmland behöver arbeta tillsammans för att antalet suicid i Värmland ska minska. Det regionala nätverket för suicidprevention bidrar med samordning och stöd i gemensamma satsningar på information, utbildning och andra arbeten som rör suicidprevention.

Regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland

Riktat stöd till idéburna- och brukarorganisationer

Idéburna organisationer i länet har möjlighet att söka verksamhetsbidrag, projektbidrag och andra ändamålsenliga bidrag. Under kultur- och bildningsnämndens ansvarsområde finns bidrag inom följande områden:

  • God och jämlik hälsa
  • Funktionsrätt
  • Folkbildning (studieförbund och folkhögskolor)
  • Kultur

Syftet med Region Värmlands bidrag inom kultur- och bildningsnämndens ansvarsområde är att främja verksamhet som bidrar till uppfyllandet av Region Värmlands vision – Livskvalitet i världsklass samt till att uppfylla kultur- och bildningsnämndens mål och övriga relevanta planer.

Genom att bidra till effektmålen trygga och nöjda invånare, attraktivt och hållbart Värmland, samt god och jämlik hälsa styr bidragsgivningen mot visionen.

Bidrag kan sökas för verksamhet som skapar förutsättningar för en gynnsam regional utveckling av folkhälsa, kultur och bildning samt aktiviteter som upprätthåller och stärker demokratiska värderingar genom befolkningens samverkan i olika former.

Region Värmland har ett antal IOP, så kallade idéburet offentligt partnerskap, med idéburna aktörer. IOP som samverkansform finns beslutat både under kultur- och bildningsnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden. En IOP ska alltid syfta till att lösa en gemensamt identifierad samhällsutmaning och är en långsiktig samverkansform. Det finns även ett par samverkansavtal med idéburna aktörer, som är beslutade av kultur- och bildningsnämnden.

Idéburet offentligt partnerskap, IOP (regionvarmland.se)

Det finns en samordnare för brukarnätverket NSPH i Värmland på folkhälsoavdelningen i Region Värmland. NSPH står för Nationell samordning psykisk hälsa. Samordnaren har fokus på att samordna insatser med metoder och personer eller organisationer för att stärka kunskap om vikten av brukarmedverkan i olika delar av verksamheten men även stöd i att testa metoder.

Satsningar inom RKPH

Folkhälsoveckan

Under årets folkhälsovecka har vi temat "Tillsammans för barn och ungas hälsa". Vi lyfter framtidstro, delaktighet, psykisk hälsa och trygghet. Låt oss tillsammans finna möjliga vägar framåt!

Läs mer (till kampanjsida) (ej arbetat med ännu)

Folkhälsopris

Region Värmland vill uppmärksamma och uppmuntra en organisation som gjort en särskild insats för att förbättra folkhälsan i Värmland.

Om folkhälsopriset

 

Utforska nyttan med folkhälsodata

Region Värmlands folkhälsoavdelning erbjuder kommuner i Värmland att under en halvdag utforska nyttan med folkhälsodata.

Läs mer till undersida (ej arbetat med ännu)

 

Sidan uppdaterad