Till startsidan
Till startsidan
Start / Samverkan, avtal och vårdval / Folkhälsa / Folkhälsoarbete i regionen / Psykisk hälsa / Minska stigmatisering – erfarenheter från Värmland

Minska stigmatisering – erfarenheter från Värmland

Stigmatisering av personer med psykisk ohälsa har negativa konsekvenser både för samhället och för den enskilda individen. För att motverka detta genomförde Region Värmland, i samarbete med NSPH i Värmland, ett utvecklingsarbete mellan 2022 och 2024.

Fyra personer sitter runt ett bord, fikar och pratar tillsammans.

Gemenskap med andra är viktigt för att må bra. Stigmatisering kan bidra till att personer tappar kontakten med andra och får sämre hälsa och livskvalitet. Regionalt utvecklingsarbete Stigma vill vara med och bidra till att murar mellan människor rivs och stigmatisering minskar.

I Regionalt utvecklingsarbete Stigma skapades flera aktiviteter som ska bidra till minskad stigmatiserng. Arbetet genomfördes av Region Värmland i samverkan med NSPH Värmland, under åren 2022–2024.

Viktiga insatser och aktiviteter

Kunskapshöjande aktiviteter

Vi arrangerade föreläsningar och workshoppar samt tog fram film och utbildning för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa och stigmatisering.

Utbildning om att minska stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid

Erfarenhetsutbyte

Vi skapade plattformar där personer med egen erfarenhet kunde dela sina berättelser med allmänheten och personal inom hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst.

Kommunikationsinsatser

Tillsammans med Jägareförbundet Värmland och Region Dalarna utvecklade vi kampanjer för att öka medvetenheten om vikten av att uppmärksamma, våga fråga, agera och ge medmänskligt stöd.

Utskick i Hagfors kommun, om att söka hjälp och stöd

Informationskort om fysisk och psykisk livräddning

Framgångar och fortsättning

Långsiktig hållbar struktur

Vi har etablerat en långsiktig och hållbar struktur genom den länsgemensamma stödstrukturen för psykisk hälsa och suicidprevention. Detta arbete fortsätter att prioritera och synliggöra aktiviteter som minskar stigma och ökar kunskap.

Kontinuerlig utveckling

Vi fortsätter att utveckla arbetssätt för att minska stigmatisering, bland annat genom kunskapshöjande insatser och erfarenhetsutbyte.

Ökad kunskap

Det är viktigt att öka kunskapen om stigma och dess konsekvenser. Genom Regionalt utvecklingsarbete Stigma togs material fram för ökad kunskap. Materialet finns tillgängligt för alla som vill prata om hur stigma påverkar och hur vi kan minska stigmatisering.

Film, utbilding och reflektionstillfälle för minskad stigmatisering vid psykisk ohälsa och suicid

Det finns olika former av stigma. För all stigma är orsaken ofta rädsla, fördomar och okunskap. För att minska förekomsten av stigma behöver vi bland annat öka kunskapen om stigma och om de grupper som ofta stigmatiseras.

Läs mer här om stigma, orsaken till stigmatisering och om att minska stigmatisering.

Arbetets övergripande mål: En långsiktig och utvecklad struktur samt systematik för arbetet med att minska stigmatisering inom psykisk ohälsa och suicid.

Uppdragets mål:

  • Utvecklat arbetssätt för att minska stigmatisering inom psykisk hälsa och suicid.
  • Ökad kunskap om stigma och stigmatiseringens konsekvenser för målgruppen män och personal som möter personer med psykisk ohälsa, till exempel elevhälsa, primärvård, personal inom skadligt bruk och beroende med flera.

I arbetet med att förankra och tydliggöra strukturen för arbetet i länet finns samverkan och samarbete på olika sätt i utvecklingsarbetet. Fler aktörer är viktiga i detta arbete, bland andra dessa:

  • Regional koordinering psykisk hälsa.
  • Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland.
  • Karlstads universitet, KAU.
  • NSPH i Värmland (NSPH = Nationell samverkan psykisk hälsa).

Utbildningar om psykisk hälsa, stigma, suicidprevention och ensamhet

Här finns utbildningar för dig som vill veta mer om stigma och psykisk hälsa


Filmer - Tre röster om stigmatisering

Regionalt utvecklingsarbete Stigma har tagit fram en film tillsammans med organisationen Hjärnkoll. Den finns i en kortare och en längre version.

Korta filmen Tre röster om stigmatisering (4 minuter):

Långa filmen Tre röster om stigmatisering (8 minuter)


Filmer – utvecklingsarbeten om stigmatisering

Folkhälsomyndigheten har tagit fram filmer om de utvecklingsarbeten om stigmatisering som pågår i fyra regioner i Sverige. Filmen nedan är filmen från Värmland.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats