Satsningar inom suicidprevention
Det pågår mycket arbete för att öka och förbättra det suicidpreventiva arbetet i Värmland. På denna sida samlas en del av det arbetet.
Forskning
- Suicid, suicidprevention och maskulinitet.
På uppdrag av Nätverket för suicidprevention i Värmland har forskare vid Universitetet i Karlstad tagit fram rapporten
Maskulinitet och suicid med fokus på Värmland Pdf, 1 MB. - Transpersoners upplevelse av vård.
HBTQI
Att tillhöra en HBTQI-identitet kan vara en riskfaktor och transpersoner är en grupp med särskilt hög risk. Därför bidrar det regionala nätverket med medel till följande arbeten.
- Broschyr om könsdysfori.
- Forskning om transpersoners upplevelse av vård.
- Transkollo för vuxna.
Läkemedel
Många självmord sker genom förgiftning. Ett sätt att minska risken för självmord är att minska tillgången till läkemedel.
- Rädda liv och miljö
Läs mer om Rädda liv och miljö här.
Länsgemensam strategisk plan för suicidprevention i Värmland
Den länsgemensamma planen är framtagen av Regionalt nätverk för suicidprevention i Värmland. Många organisationer har deltagit i framtagandet.
Här finns Länsgemensam strategisk plan Suicidprevention i Värmland.
Psykisk hälsa
Det finns en stark koppling mellan psykisk ohälsa och självmord. Därför är det viktigt att arbeta för god psykisk hälsa hos alla i befolkningen. Några arbeten som genomförts, pågår eller planeras listas här.
Informationsblad
Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland tar vid behov fram olika informationsblad.
Livskunskapsprogrammet Häst för hälsa
Planering pågår för ett livskunskapsprogram för barn. Programmet består av två delar, en teoretisk del och en en del med praktiska övningar tillsammans med hästar. Det handlar om att eleverna ska lära sig förstå och hantera känslor och hur tankar, känslor och beteenden påverkar varandra och ens mående.
Regional koordinering psykisk hälsa, RKPH
Regional koordinering psykisk hälsa är ett arbete som genom samordning ska öka fokus på aktuella och prioriterade aktiviteter och bidra till effektivare användande av resurser.
I arbetet samverkar länets kommuner, Region Värmland och brukar- och anhörigföreningar. Regionala samordnaren finns med i samordningsgruppen.
Läs mer om Regional koordinering psykisk hälsa här.
Regionalt utvecklingsarbete Stigma
Stigmatisering av personer med psykisk ohälsa har negativa konsekvenser för samhället i stort men också för den enskilda individen. Projektet Regionalt utvecklingsarbete Stigma ska hitta arbetssätt för att minska stigmatiseringen.
Utbildningar
Kurser och konferenser är både önskade och viktiga för att öka förståelse för och kunskap om suicid, suicidprocess och suicidprevention.
Kurser och konferenser
Regionala nätverket för suicidprevention erbjuder kurser och konferenser flera gånger om året. Du hittar aktuella evenemang här.
E-utbildning för personal inom Region Värmland
Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland samverkar med Region Värmland i framtagandet av utbildning för personal.
Du som är anställd inom Region Värmland hittar utbildningarna i Utbildningsplattformen på Intranätet. I plattformens kurskatalog söker du på suicid.
MHFA Instruktörsnätverket
MHFA står för Mental Health First Aid – Första hjälpen till psykisk hälsa. I Värmland finns flera MHFA-instruktörer som har ett eget nätverk och kan anlitas för utbildning.
Mer information om MHFA finns här.
Utbildning för personal och befolkning i länets kommuner
Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland kan bidra med medel till utbildningar på kommunnivå.
Mer information om utbildningar inom suiciprevention
Vill du och din organisation genomföra en utbildning eller ha mer information om vilka utbildningar som finns, kontakta:
Karen O´quin
Regional samordnare för suicidprevention i Värmland
karen.oquin@regionvarmland.se
010-831 82 36
Utveckling av lokalt arbete med suicidprevention
- Stimulansmedel till kommunerna
- Styrande dokument i Region Värmland