Inledning
Rapporten beskriver Värmlands vision om en nära och kvalitativ vård, hälsa och omsorg. Målbilden, som beslutades 2022, vägleder omställningen till denna vision. Rapporten är en uppföljning av arbetet under 2023 och belyser framsteg, utmaningar och den fortsatta vägen framåt. Fem framgångsfaktorer lyfts fram: ledarskap, hållbara arbetsplatser, gemensam systemledning, gemensam stödstruktur och uppföljning. Rapporten belyser även specifika områden som är viktiga att fokusera på: proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande arbete samt att samorda resurser.
Den här rapporten är en uppföljning av arbetet som skett i riktning mot Värmlands målbild och färdplan under 2023. Den har tagits fram av den regionala stödstrukturen tillsammans med samordningsgruppen för god och nära vård, hälsa och omsorg.
Det länsgemensamma arbetet för en god och nära vård, hälsa och omsorg sker i riktning mot Värmlandsstrategins mål om God och jämlik hälsa inom insatsområdet Förbättra livsvillkoren. För att skapa synergier samordnas arbetet med det som pågår inom regional koordinering psykisk hälsa och arbeten kopplade till regionnens folkhälsostrategiska plan.
Sammanfattning av uppföljningen, skapad av Co-pilot
I Värmland slås en visionär strävan fast, en målbild som sträcker sig bortom horisonten av det möjliga och griper tag i drömmen om en vård, hälsa och omsorg som är både nära och av god kvalitet. Det är i denna anda av målmedvetenhet och samverkan som denna rapport tar sin början och bjuder in till en fördjupad förståelse för den omställning som pågår. Här, där skogens sus möter människors pulserande liv, tar vi ett steg in i en värld där varje individs välmående och utveckling är av största vikt. I de stilla skogarna och längs de livfulla vattendragen formar invånare och medarbetare tillsammans en framtid där individens välbefinnande står i centrum och där varje röst hörs och respekteras. Det är en resa som präglas av mod, ödmjukhet och en stark tro på kraften av samarbete. Denna rapport belyser de framsteg som redan gjorts, de utmaningar som fortfarande möter oss och den väg vi tillsammans fortsätter att gå mot en mer inkluderande och nära vård, hälsa och omsorg för alla Värmlands invånare.

Samordningsgruppen God och nära vård, hälsa och omsorg
Framgångsfaktorer
Ledarskap som skapar förutsättningar och handlingsutrymme
Inriktning
Arbete under 2023
Hållbara arbetsplatser
Inriktning
Arbete under 2023
365 skäl
Vidareutbildningar
Gemensam systemledning
Inriktning
Arbete under 2023
Gemensam stödstruktur
Inriktning
Arbete under 2023
Uppföljning
Inriktning
Arbete under 2023

Arbetet med uppföljning och datadriven utveckling har delats in i tre övergripande spår för att kunna genomföras på flera nivåer samtidigt: uppföljning av transformation, förändrad uppföljningspraktik och datadriven utveckling. Det är då möjligt att utforska nya former av lärande och uppföljning på flera organisatoriska nivåer och kontexter.
I västra Värmland gjordes en stor kartläggning för uppföljning och en tänkt styrmodell som tar hänsyn till kvalitativa och ekonomiska flöden över huvudmannagränser togs fram. Politiska beslut i respektive kommun och regionen finns för arbetssättet. Av resursskäl är det arbetet avvaktande tills stödfunktioner kan skapas.
Gemensamma utvecklingsområden

Region Värmland och Värmlands kommuner ska tillsammans arbeta för att möta framtidens behov och utveckla en god och nära vård, hälsa och omsorg. För att lyckas med omställningen behöver vi stärka och utveckla arbetet inom följande områden:
- Proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande arbete
- Överbrygga gränser och mellanrum och samordna våra resurser
- Personcentrerat förhållningssätt
- Digitala lösningar och välfärdsteknik
I länet pågår många arbeten och insatser inom de här områdena och det här dokumentet tar upp några exempel.
Proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande arbete
Inriktning
Arbete under 2023
Utbildningar
Representant från elevhälsan

Att jobba mer proaktivt, hälsofrämjande och förebyggande är en stor del i omställningsarbetet.
Överbrygga gränser och mellanrum och samordna våra resurser
Inriktning
Arbete under 2023
RGS-webb
Riktlinje för barn och unga
Översyn av befintliga överenskommelser och riktlinjer
Ungdomscentraler i västra Värmland
Personcentrerat förhållningssätt
Inriktning
Arbete under 2023
Vad är viktigt för dig?
Patientkontrakt
Levande bibliotek
Digitala lösningar och välfärdsteknik
Inriktning
Arbete under 2023
Min vårdplan cancer

Digital hälsocoach stöttar personer till ett friskare liv digitalt.
Arbete med processer
I färdplanen illustreras hur arbete i länsgemensamma, delregionala och lokala processer kan säkra att utvecklingsområden beaktas. Nätverket för hälso- och sjukvårdsledning och socialchefer har under året testat ett processinriktat arbetssätt kring fyra områden, som nätverket ansett viktiga för omställningen till en god och nära vård, hälsa och omsorg:
- Levnadsvanor
- Fallprevention
- Psykisk hälsa barn och unga
- Minskade förflyttningar
Vid flera tillfällen har nätverket och stödstrukturen arbetat tillsammans för att ringa in nätverkets roll och uppdrag, göra perspektivinhämtning och arbeta vidare med att på olika sätt stärka arbetet inom respektive område. Utvärderingar efter ett halvår visar att arbetssättet bidragit till ökat engagemang och till att bygga relationer och tillit. Nätverket önskar att arbetet ska fortsätta och att det tydligare ska leda till beslut, genomförande och delat lärande.
Utmaningar och lärdomar
Ekonomiska läget och svårigheter med kompetensförsörjning
Otydlighet kring organisering och styrning
Visualisering som verktyg
Behov av lärande, dialog och att se utanför den egna boxen
Ökat samarbete med pågående arbeten
Samordningsgruppens arbete under 2024
Uppdraget för samordningsgruppen för god och nära vård, hälsa och omsorg fortsätter under 2024 med samma inriktning som 2023. För 2024 har samordningsgruppen identifierat följande mål för det länsgemensamma arbetet utifrån inriktningen i färdplanen:
- Bidra till en sammanhållen hälso- och sjukvård och socialtjänst för invånarna.
- Utveckla uppföljningsuppdraget.
- Öka förutsättningarna för medarbetare, chefer, invånare och nationella aktörer att ta del av omställningen.
- Bidra till ett stärkt främjande och förebyggande arbete i länet.
- En utvecklad stödstruktur med kommunal och regional representation som har ett tydligare erbjudande om stöd och engagerar fler längre ut i organisationerna.
Läs mer på webben om respektive målområde:
Här finns den ursprungliga färdplanen i sin helhet: