Plan

Uppföljning 2023 av färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Ledarskap som skapar förutsättningar och handlingsutrymme

Inriktning

Ledarskapet är helt avgörande för att omställningen ska bli verklighet. Det krävs ett strategiskt och uthålligt ledarskap som håller samman arbetet och samtidigt vågar ge förutsättningar, mandat och handlingsutrymme till de som ska utföra arbetet. Det måste finnas flexibilitet, vilja att utforska och möjlighet att testa i arbetet. Ledningen behöver vara intresserad av resultatet och se till att det tas om hand. För att ha möjlighet att utöva ett gott ledarskap och driva nödvändig utveckling krävs förståelse och kompetens i att leda förändring. Även organisatoriska förutsättningar behövs.

Arbete under 2023

Nätverket för regionens hälso- och sjukvårdsledning och socialcheferna i länet har tillsammans med stödstrukturen arbetat med länsgemensamma processer. Gruppen har testat ett processinriktat arbetssätt kring fyra fokusområden: levnadsvanor, fallprevention, psykisk hälsa barn och unga samt minskade förflyttningar. Syftet har varit att förstå nätverkets roll och uppdrag, göra perspektivinhämtning och arbeta vidare med att på olika sätt stärka arbetet inom respektive område. Arbetet utvärderas och utvecklas under 2024.

Under året har kommun- och regiongemensamma styrgrupper och nätverk vidareutvecklats på delregional nivå för att gemensamt leda och styra omställningen.

  • I västra Värmland (Arvika, Eda, Säffle, Årjäng) finns en styrgrupp där hälso- och sjukvårdsdirektör och kommundirektörerna ingår. Gruppen ses en gång i månaden och däremellan sker arbete i arbetsgrupper.
  • I norra Värmland (Torsby, Sunne, Hagfors, Munkfors) finns en regionintern grupp, ”Nära vård kräver nära samverkan”, där chefer för vårdcentraler, rehabsamordnare, sjukhusets verksamhetschefer och sjukhuschefer träffas två gånger per termin för dialog kring vad som är viktigt just nu och vad man behöver jobba vidare med. Kommun och region (sjukhus, vårdcentral, öppenvårdspsykiatri) träffas tillsammans i NÄSAM (sjukhus, vårdcentral och kommun) två gånger per termin samt i ytterligare samverkansmöten för respektive kommun/vårdcentral/sjukhus en gång per termin.
  • I södra Värmland (Karlstad, Forshaga, Kil, Grums och Hammarö) träffas kommun och region i möten där respektive socialchef deltar (i Karlstad kommunens vård- och omsorgsdirektör) samt verksamhetschef för hälso- och sjukvård och utvecklingschef i Karlstads kommun. Från regionen deltar personer från område samverkan, samordnare för nära vård, områdeschef för anopiva och prehospital vård samt områdeschef medicinska specialiteter.
  • I östra Värmland (Kristinehamn, Storfors, Filipstad) träffas samtliga kommuner tillsammans med regionens företrädare en gång per termin i NÄSAM. Däremellan finns flera samverkansmöten på lokal nivå i respektive kommun med representanter från kommunen, regionens öppenvård, slutenvård, och prehospitalvård. Det finns även samverkansträffar beträffande missbruk och överenskommelse med psykiatrin, vårdcentraler och kommuner i östra Värmland.