Plan

Uppföljning 2023 av färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Överbrygga gränser och mellanrum och samordna våra resurser

Inriktning

De invånare som behöver mest stöd och hjälp har ofta behov som både regionen och kommunerna ansvarar för. De är också den grupp som tar en stor del av resurserna i anspråk. En av de viktigaste framgångsfaktorerna i omställningen är därför att stärka samverkan mellan regionen och kommunernas hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, såväl på strategisk som på operativ nivå, bland annat för att förebygga ohälsa hos barn och unga.

Den primära vården utförs av regionen, kommuner och privata aktörer och förutsätter en långsiktig etablerad struktur för samverkan och en gemensam plan för primärvård. Tillgången till varandras kompetens behöver stärkas och förmågan att agera tillsammans i realtid utifrån sin del i en helhet är avgörande. Det ska vara lätt att få kontakt med samverkanspartners.

Befintliga gemensamma överenskommelser och riktlinjer för kommunerna och regionen behöver göras kända, lättillgängliga, uppdaterade och ska regelbundet följas upp.

Arbete under 2023

RGS-webb

Det medicinska stödet kring personer med hemsjukvård behöver stärkas. Ett steg i att stärka förutsättningarna för ett bra medicinskt stöd är att samtliga kommuner erbjuds anslutning till 1177 rådgivningsstödet webb (RGS-webb) bekostat av länsgemensamma medel. RGS-webb är ett symtombaserat medicinskt beslutsstöd som ger sjuksköterskor stöd vid medicinska bedömningar och medicinsk rådgivning. Det leder till en hög patientsäkerhet och en större samstämmighet i bedömningen då region och kommuner utgår från samma bedömningsunderlag.

För att stärka samverkan inom den primära vården har överenskommelsen mellan länets vårdcentraler och kommunernas hälso- och sjukvård reviderats och utökats.

Riktlinje för barn och unga

Lagen (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer som efter utskrivning från slutenvård behöver insatser från socialtjänsten, den kommunalt finansierade hälso- och sjukvården och eller den regionsfinansierade öppna vården. Under året har en specifik riktlinje gällande barn och unga tillkommit.

Översyn av befintliga överenskommelser och riktlinjer

En process för översyn av befintliga överenskommelser och riktlinjer mellan kommuner och regionen inom områdena hälso- och sjukvård, socialtjänst, barn och utbildning har inletts. Uppdraget innefattar även att arbeta fram förslag på en länsgemensam dokumentstruktur för kommun och regiongemensamma dokument inom nämnda område, samt ett förslag på process för att ta fram och följa upp överenskommelser och riktlinjer.

Ungdomscentraler i västra Värmland

Under året har beslut om Ungdomscentraler tagits i västra Värmland. I dem ska arbete ske sömlöst mellan skola, socialtjänst och regionens olika verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa samt neuropsykiatrisk problematik. Det skapas en sammanhållen kartläggning/plan/utredning i stället för flera separata och parallella.

Fler exempel i länet inom området Överbrygga gränser och mellanrum