Plan

Uppföljning 2023 av färdplan för nära vård, hälsa och omsorg

Utmaningar och lärdomar

Vilka utmaningar har varit mest framträdande under året och vilka lärdomar tas med i arbetet framåt?

Ekonomiska läget och svårigheter med kompetensförsörjning

Två av de tydligaste utmaningarna är det ekonomiska läget och svårigheter med kompetensförsörjning, för både regionen och kommunerna. Alla nivåer behöver fokusera på hur kan vi använda gemensamma resurser för att få bästa möjliga effekt och minska risken för att kostnader och ansvar bara flyttas runt mellan olika aktörer i stället för att minska. Vi behöver också bli bättre på samverkan och samordning kring kompetensutveckling i länet, med fokus på gemensamma behov inom vård- och omsorgsområden.

Otydlighet kring organisering och styrning

En annan utmaning är att det finns många olika uppfattningar om organiseringen och styrningen av omställningen till en god och nära vård, hälsa och omsorg. Ansvaret och styrningen för omställningen kommer alltid att finnas i respektive huvudman och kräver samverkan och samarbete inkluderat i det ordinarie arbetet. Det länsgemensamma arbetet syftar till att stärka förutsättningarna för verksamheterna att arbeta i riktning mot målbilden och att främja samverkan och samordning av omställningsarbetet i länet genom en samordningsgrupp och en gemensam stödstruktur.

För att skapa tydligare styrsignaler behöver ledningar på olika nivåer tydligt ta ställning till och aktivt delta i arbetet mot målbilden och ge förutsättningar, mandat och handlingsutrymme till de som ska utföra arbetet. Chefer och ledare som skapar incitament för omställningen och för samverkan, följer upp hur det fungerar och skapar möjlighet till delat lärande behövs. I västra Värmland har det varit en framgångsfaktor att se hur hälso- och sjukvårdsdirektör och kommundirektörer, som har det yttersta ansvaret, styr arbetet i korta beslutsvägar.

Visualisering som verktyg

Att visualisera data genom berättande, exempelvis som i berättelsen om Selma, har varit viktigt för att skapa förståelse för de utmaningar som finns inom och mellan organisationerna och vilka konsekvenser det skapar för invånaren. Det behövs fler berättelser som är gemensamma för kommunen och regionen för att fortsätta levandegöra värdet för invånaren. För att skapa ökad förståelse för hur verksamheter påverkar varandra och värdet för invånaren, och för att skapa lärande, behöver vi också se djupare på vad olika insatser ger för effekter, exempelvis mobila team, nya arbetssätt, förebyggande verksamheter och kompetensutvecklingsinsatser.

Behov av lärande, dialog och att se utanför den egna boxen

Det finns ett växande behov av kontinuerliga uppföljningsdialoger på flera organisatoriska nivåer med fokus på värde för invånaren, kvalitet och effekt. Behov finns också av att sprida kontinuerligt lärande mellan och inom våra organisationer vad gäller uppföljning och värde för invånaren.

Det krävs ett förstärkt samverkansmandat i verksamheterna, en möjlighet att vid speciella tillfällen gå ett steg utanför det ordinarie uppdraget för underlätta för en individ, en situation eller en annan aktör för att helheten ska bli bra och skapa värde för invånaren. Att se det gemensamma målet förbereder för bättre koordinering och kommunikation, färre mellanrum och mindre lidande för invånaren.

Ökat samarbete med pågående arbeten

Fler andra utredningar och omställningar pågår nationellt som relaterar till omställningen till en nära vård. Aktuellt framåt är bland annat en ny socialtjänstlag och utredningen om elevhälsan. Arbetet med nära vård, hälsa och omsorg behöver knytas an till dessa omställningar så att en gemensam riktning kan stakas ut för att hämta synergier i stället för att konkurrera. För att kunna ställa om till en mer förebyggande och hälsofrämjande inriktning är fler delar viktiga för arbetet. Det handlar bland annat om områden som HR, ekonomi, skola, kultur och fritid samt civilsamhället.

Det finns ett behov av en länsgemensam IT-strategi och ett gemensamt utvecklingsarbete för att accelerera den digitala omställningen. Det är viktigt att ta vara på förutsättningarna för en sammanhållen vård och omsorgsdokumentation.

Samordningsgruppens arbete under 2024

Uppdraget för samordningsgruppen för god och nära vård, hälsa och omsorg fortsätter under 2024 med samma inriktning som 2023. För 2024 har samordningsgruppen identifierat följande mål för det länsgemensamma arbetet utifrån inriktningen i färdplanen:

  • Bidra till en sammanhållen hälso- och sjukvård och socialtjänst för invånarna.
  • Utveckla uppföljningsuppdraget.
  • Öka förutsättningarna för medarbetare, chefer, invånare och nationella aktörer att ta del av omställningen.
  • Bidra till ett stärkt främjande och förebyggande arbete i länet.
  • En utvecklad stödstruktur med kommunal och regional representation som har ett tydligare erbjudande om stöd och engagerar fler längre ut i organisationerna.

Läs mer på webben om respektive målområde:

regionvarmland.se/naravard