Start / Kristinehamn / Våra utbildningar / Världskrivande på distans / Världskrivande - distans - höst

Världskrivande - distans - höst

Vill du läsa Sveriges kanske nördigaste skrivkurs?

Välkommen till vår deltidskurs på distans där skrivandet, världsskapandet och fantastiken står i fokus. Här får du lära dig mer om kreativt skrivande helt förankrat i världsskapande och spelkultur.

Vitalii Bashkatov/Shutterstock. En öppen bok med berglandskap i bakgrunden.

Det här är den kurs som tidigare hette Världsskrivande - distans. Har du redan läst den kan du därför inte söka igen.

I höstkursen fokuserar vi mer på att utveckla det narrativa skrivandet och skriver skönlitterära berättelser i fiktiva universum. Du kan också läsa den här kursen om du tidigare har läst Världsskrivande distans – vår.

Kursen riktar sig till dig som skriver, eller är intresserad av att skriva, skönlitterära texter som prosa och poesi eller texter kopplade till spelkultur som exempelvis rollspel, intriger och kampanjer. Oavsett om du redan har ett eget projekt som du skriver på eller om du har idéer som du är sugen på att komma i gång med står ditt eget skapande och skrivande i fokus.

Kursen är helt på distans utan schemalagda lektioner. Du planerar din egen arbetstid.

Mål med kursen

 • fördjupa dina kunskaper i skrivande inom fantastik och världsskapande
 • skriva i olika genrer inom fantastik och utforska sin egen kreativa förmåga.

Kursens innehåll

Måndag varje vecka publiceras ett veckobrev där veckans tema, uppgifter och övningar presenteras tillsammans med en deadline. Det innebär att du själv bestämmer över och fördelar din arbetstid över veckan.

 • Kreativt skrivande:
  Höstterminens kurs och dess innehåll fokuserar på narrativt skrivande inom fantastikens genrer (fantasy, science-fiction och skräck). Du får möjlighet att utforska och skapa egna världar genom att i första hand skriva kortare berättelser, scener och noveller. Du får träna på att utveckla ditt världsbygge och presentera detta på ett för genren lämpligt sätt. Vi arbetar med metoder för att utveckla ditt kreativa skrivande.
 • Världsskapande/Worldbuilding:
  Världsskapandet löper som en röd tråd genom kursen, och uppgifterna är utformade för att underlätta den kreativa processen i ditt världsskapande. Du får möjlighet att utveckla olika element i ditt världsskapande på ett strukturerat sätt.
 • Genrestudier:
  Under kursens gång kommer du få möjlighet att fördjupa dig i världsskapande och skrivande inom fantastik (fantasy, science fiction och skräck) samt spelkultur.
 • Individuell fördjupning:
  Mot kursens slut får du som deltagare möjlighet att självständigt med handledning ägna dig åt ett eget projekt kopplat till kursens innehåll.

Kursen hålls på svenska med samtliga inlämningar på svenska. Engelskspråkigt kursmaterial kan förekomma. Referenslista skickas ut inför kursstart.

Fantastik och spelkultur

I kursen tar vi inspiration från fiktiva världar inom fantastik – fantasy, science-fiction och skräck. Undervisningen utgår från fiktiva världar som används i spel, film, serier och böcker inom till exempel fantasy, science fiction och skräck. Blandad litteratur inom fantastik presenteras kontinuerligt under utbildningen, vilka kan användas för inspiration till ditt eget världsskapande samt visa exempel på olika sätt att världsskapa och skriva.

Spel- och nördkultur är ständigt närvarande och fungerar som exempel och inspiration. De element som skapas under kursen går även att använda för skrivprojekt inom analog spelkultur, såsom rollspel, om du skulle önska.

Antagningsvillkor

Du behöver ha YH-behörighet, vilket motsvarar en 3-årig gymnasieutbildning mot minst yrkeshögskola eller motsvarande. Saknar du detta kan du komplettera med annan erfarenhet eller arbetsprov. Har du YH-behörighet är det alltså inte ett krav att bifoga ett arbetsprov om du inte tror att detta förbättrar din ansökan.

I din ansökan ska du även bifoga ett personligt brev. Tänk på att det du redogör för i brevet ska vara relevant för kursen du söker.

I ditt brev ska det framgå:

 • Vem du är och vad du gjort innan.
 • Varför du vill gå kursen.
 • Din tidigare erfarenhet av skrivande inom fantastik och/eller andra genrer (meriterande men inte ett krav).
 • Dina intressen. Vi lägger stor vikt vid detta, så det är bra om det framgår om du är intresserad av nörd- och/eller spelkultur, fantasy, science fiction, skräck eller liknande.

Världskrivande

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 50 procent, distans utan närträffar

Kurslängd: 0,5 år

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Internat: Nej

Sista ansökningsdag: 15 maj 2024

Kursstart: 12 augusti 2024

Avgift: 500 kronor per termin, i det ingår serviceavgift och studiematerial.


Hos oss kan du också läsa kursen Skapa världar

Vill du utveckla din förståelse kring hur fiktiva världar skapas och fungerar, samt hur det är att arbeta målinriktat med kreativa processer? Läs vår kurs Skapa världar som pågår under ett år på plats i Kristinehamn. Nästa kursstart är augusti 2022.

Läs mer om kursen Skapa världar här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?