Till startsidan
Start /Våra utbildningar /Skapa världar

Välkommen till en spännande värld av berättande och nördkultur

Ta chansen att förverkliga din passion och skapa den berättelse du alltid drömt om, oavsett om det handlar om en fängslande rollspelskampanj, en magisk fantasynovell eller en unik lajvkaraktär. Det här är en plats där nördkultur möter fantasi.

En resa där din berättelse står i centrum

Under kursens gång får du utforska olika kreativa berättande uttryck och metoder kopplade till nördkulturen. Du får även möjlighet att fördjupa dig inom ett eller flera specifika områden som verkligen inspirerar dig. Ta detta år till att omge dig med likasinnade och få de verktyg du behöver för att sätta din vision i verket. Tillsammans kommer vi att skapa något fantastiskt!

Berättande, fantastik och nördkultur

Begreppet nördkultur omfattar en bred palett av intressen, och har kommit att nästla sig in i det svenska språket. Det syftar till det traditionellt nördiga, såsom spelkultur och verk inom fantastik (fantasy, science fiction och skräck).

Nördkultur handlar om mer än bara underhållning; det är ett sätt att utforska idéer och världar, bygga gemenskaper och utveckla kreativa processer. Genom fantastikens episka berättelser och de interaktiva elementen i spel som rollspel (ttrpg) och levande rollspel (larp/lajv) erbjuds du som deltagare möjlighet att gemensamt skapa upplevelser och berättelser i realtid. Det är därför vi har valt att ta fasta på denna typ av berättande – för att skapa världar och miljöer där fantasin får spelrum och där du genom berättande kan växa, både som individer och medskapare.

Flygande slott med mörk bakgrund och mystisk karaktär framför

Kursens innehåll

Under kursen kommer vi att jobba med flera olika projekt och teman kopplade till berättande, nördkultur och fantastik, med fokus på att berika vårt eget berättande. Under året kommer du att få möta ett antal sakkunniga gästföreläsare som alla är aktiva inom berättandet vi utforskar. Vi gör studiebesök och besöker kulturevenemang som visar exempel på fantastik, nördkultur och berättande i olika former.

Vi har också Nördifierad friskvård på schemat för att bidra till en ökad hälsa och gemenskap. Du behöver därför ha idrottsskor för inomhusbruk och kläder att träna i.

Kursen innehåller både klassgemensamma projekt och teman där materialet och studieresor ingår i kursavgiften. Dessa genomförs tillsammans i helgrupp. De fördjupande projekten och temana är valbara.

Kursen hålls på svenska med samtliga inlämningar på svenska. Engelskspråkigt kursmaterial kan förekomma. Referenslista skickas ut inför kursstart.

Här nedan finner du några exempel på våra klassgemensamma projekt och teman:

  • Berättelsens hemligheter
    Vi börjar vår resa till berättandets kärna, där vi utforskar vad som gör en historia fängslande. Vi introducerar olika typer av berättande och världsskapande, från skönlitteratur till spel, och undersöker hur de skiljer sig åt.
  • Kartografins röster
    Hur kan en karta berätta en historia? Vi utforskar sambandet mellan kartor, fantastik, nörd- och spelkultur, och lär oss hur själva kartskapandet blir ett verktyg för att förmedla världsbilder och berättelser.
  • Skrönor från spelbordet
    I rollspel skapar vi episka äventyr, delade historier och fantastiska världar. Tillsammans kommer vi konstruera äventyr enligt olika modeller och sedan utöva samberättande genom rollspel.
  • Världen av skräck och gotik
    Genom genren utforskar vi mörkare hörn inom fantastiken och spelens universum, där stämning och atmosfär driver berättandet.

Förutom de klassgemensamma projekten finns det under vissa perioder möjlighet att välja fördjupande projekt kopplade till ens eget intresse.

Här nedan finner du några exempel på våra klassgemensamma projekt och teman:

  • Världsbyggandets konst
    I det här projektet fördjupar har du möjlighet att fördjupa dig inom världsskapandet och utveckla detaljerade och engagerade världar inom både litteratur och spel.
  • Djupdykning i fantastik
    Detta är ett fördjupande skrivprojekt där du får vässa ditt skönlitterära skrivande och världsskapandet inom fantasy, science fiction och skräck.
    I detta projekt kan det tillkomma en extra kostnad för kurslitteratur.
  • Figurmåleri – detaljer i miniatyr
    Få chansen att lära dig grunderna i figurmåleri och ta med dina egna figurer. Vi kommer diskutera färgscheman och gå igenom olika tekniker, exempelvis dry-brushing.
    I detta projekt kan det tillkomma en extra kostnad för eventuellt material.
  • I Skymningssagornas värld
    Ta chansen att åka på det fantasyinspirerade lajvet Skymningssagor. I denna fördjupning får du möjlighet att förbereda dig med stöd från sakkunniga. Vi kommer sedan delta på lajvet och skapa oförglömliga minnen tillsammans. För att delta på lajvet behöver du själv införskaffa kläder och utrustning, lärare kan handleda och tipsa kring vilka kläder och utrustning du kan införskaffa, boffervapen finns att låna från skolan.

Vissa av de fördjupade projekten kan komma med en extra kostnad för material eller kurslitteratur.

  • Lära sig grundläggande tekniker för att gestalta en fiktiv värld, skapa fiktiva berättelser och utforska olika aspekter av spel och spelande.
  • Planera och genomföra individuella och gruppbaserade aktiviteter och projekt inom och utom gruppen.
  • Delta aktivt i utbyte av idéer och erfarenheter, genomföra analyser samt delta i diskussioner för att berika den kreativa processen.

Du behöver ha YH-behörighet, vilket motsvarar en 3-årig gymnasieutbildning mot minst yrkeshögskola eller motsvarande. Saknas YH-behörighet, men om den sökande har annan erfarenhet som bedöms som meriterande och relevant utifrån kursens innehåll, kan det tillgodoräkna erfarenheten i stället för en YH-behörighet.

För att bli antagen, eller få en reservplats, till Skapa Världar är en fullständig ansökan ett krav. Vid ofullständig ansökan kommer den sökande att bli ombedd att komplettera detta.

I din ansökan ska du även bifoga ett personligt brev. Tänk på att det du redogör för i brevet ska vara relevant för kursen du söker.

I ditt personliga brev ska det stå:

  • Vem du är och vad du gjort innan.
  • Varför du vill gå kursen.
  • Din tidigare erfarenhet av kursens innehåll, om detta finns.
  • Dina intressen. Vi lägger stor vikt vid detta, så det är bra om det framgår om du är intresserad av nörd- och/eller spelkultur, fantasy, science fiction, skräck eller liknande.

Efter att du skickat in din ansökan och fått en bekräftelse på att den är mottagen händer följande:

  • Vi kommer löpande att kontakta de med fullständig ansökan för ett kortare samtal på teams eller på plats på vår skola i Kristinehamn.
  • Utifrån personligt brev och samtal med sökande och referenser, görs ett urval för antagning till kursen samt reservplatser. Vi lägger i detta arbete stor vikt vid uttryck av intresse för kursens innehåll samt förutsättningar för att tillgodose sig kursens innehåll.
  • Efter urvalsprocessen är klar skickas ett skriftligt besked, via e-post, med information om att du blivit antagen, reservplacerad eller fått avslag. Det är då viktigt att du svarar på antagnings- eller reservplaceringsbeskedet.
  • Om du blivit antagen kommer sedan få ett välkomstbrev via e-post med mer information om kursen samt om kursstart.
man och kvinna i skogen

Skapa världar

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100 procent

Kurslängd: 1 år

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Internat: Ja

Sista ansökningsdag: 15 april 2025 (ansökan öppnar 2025)

Kursstart: augusti 2025

Avgift: Undervisningen på Kristinehamns folkhögskola är kostnadsfri men varje termin betalar du en avgift. Avgiften för ht-25 är ännu inte faställd.


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?