Start / Kristinehamn / Våra utbildningar / Skapa världar

Skapa världar

Vill du utforska världsskapande, berättande och analog spelkultur på ett djupare plan? Sök kursen Skapa Världar idag och låt din fantasi ta dig till nya världar!

Välkommen till en plats där nördkultur möter fantasi.

Här kan du träffa likasinnade och låta din kreativitet komma till uttryck med fokus på rollspel, lajv, berättande och att skapa fantastiska fiktiva världar.
Oavsett om du drömmer om att skapa din egen kampanjvärld, vill träffa nya vänner inom nördkulturen, lära dig att skriva berättelser eller utforska något nytt och spännande, kan detta vara kursen för dig.

Kursens innehåll

 • Spelkultur (ca 2 dagar i veckan)
 • Världsskapande / Worldbuilding (ca 2 dagar i veckan)
 • Skrivande (ca 1 dag i veckan)
 • Visuellt Världsskapande (ca 80 minuter i veckan)
 • Individuell fördjupning och projekt (ca 4 veckor under vårterminen)

Kursen hålls på svenska med samtliga inlämningar på svenska. Engelskspråkigt kursmaterial kan förekomma. Referenslista skickas ut inför kursstart.

Flygande slott med mörk bakgrund och mystisk karaktär framför

 • Spelkultur
  I spelkulturen kommer vi testa på olika spelstilar och uttryck både inom rollspel och lajv. Vi kommer tillsammans utveckla vårt spelande och förståelse för spelformerna. Vi arbetar med workshops, genomgångar så väl som aktivt gestaltande.
 • Världsskapande / Worldbuilding
  Under kursens gång får du tillgång till verktyg och tips som kan användas i ditt eget världsskapande. Under kursens gång får du också skapa en egen fiktiv värld som du kan användas till olika typer av berättande såsom rollspel, lajv och skrivande.
 • Skrivande
  I skrivandet får du möjlighet att utforska skönlitterärt skrivande och berättande inom fantasy, science-fiction och skräck, oavsett om du har erfarenhet av skrivande eller är nybörjare.
 • Visuellt Världsskapande
  I skolans bild- och formsal utvecklar och utforskar vi våra idéer från spelkulturen, världsskapandet och skrivandet.
 • Individuell fördjupning och projekt
  I slutet av kursen finns utrymme för dig att fördjupa dig inom en eller flera enskilda delar av spelkulturen, världsskapandet och skrivandet i ett individuellt fördjupande projekt.

Kursen hålls på svenska med samtliga inlämningar på svenska. Engelskspråkigt kursmaterial kan förekomma. Referenslista skickas ut inför kursstart.


 • Skapa strukturer för att bygga en grund till en fiktiv värld och för att utveckla berättande inom olika uttryck, till exempel skönlitterärt skrivande och spelkultur.
 • Lära sig grundläggande tekniker för att gestalta en fiktiv värld, skapa fiktiva berättelser och utforska olika aspekter av spel och spelande.
 • Planera och genomföra individuella och gruppbaserade aktiviteter och projekt inom och utom gruppen.
 • Delta aktivt i utbyte av idéer och erfarenheter, genomföra analyser samt delta i diskussioner för att berika den kreativa processen.

Antagningsvillkor

Du behöver ha YH-behörighet, vilket motsvarar en 3-årig gymnasieutbildning mot minst yrkeshögskola eller motsvarande. Saknar du detta kan du komplettera med annan erfarenhet eller arbetsprov. Har du YH-behörighet är det alltså inte ett krav att bifoga ett arbetsprov om du inte tror att detta förbättrar din ansökan.

I din ansökan ska du även bifoga ett personligt brev. Tänk på att det du redogör för i brevet ska vara relevant för kursen du söker.

 • Vem är du, och vad har du gjort tidigare?
 • Varför vill du gå kursen Skapa Världar?
 • Vilka är ditt intresse för, och dina tidigare erfarenheter av spelkultur (exempelvis lajv och rollspel), världsskapande och skrivande?
 • Vad har du för erfarenhet av våra studieformer, såsom föreläsningar, diskussioner, att läsa/lyssna på kurs- och skönlitteratur, att delta på workshops och studieresor?

Vi lägger särskild stor vikt vid intresse för kursens innehåll.


Kursen har plats för 18 deltagare per läsår.

man och kvinna i skogen

Skapa världar

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100 procent

Kurslängd: 1 år

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå

Internat: Ja

Sista ansökningsdag:

Sena anmälningar behandlas löpande i mån av plats

Kursstart: augusti 2024

Avgift: 2 100 kr/termin, varav 600 kr är serviceavgift för studiematerial, resor och mat vid gemensamma samlingar. 1 500 kr är en avgift för förbrukningsvaror etcetera kopplat till kursen Skapa Världars innehåll. Under kursen tillkommer kostnader för kurslitteratur samt kursspecifika arrangemang, exempelvis Lajv.


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?