Start / Klarälvdalen / Om skolan

Om Klarälvdalens folkhögskola

Folkhögskolan är en unik skolform för vuxna. Vi utgår från dig och dina behov, förkunskaper och erfarenheter och du kan själv vara med och påverka din utbildning. Det är därför vi pratar om deltagare och inte elever inom folkhögskolan.

Varje folkhögskola bestämmer självständigt över sitt kursutbud och sin profil och är inte bunden till centralt fastställda läroplaner. Folkhögskolan utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter.

Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och ditt eget aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper. Ofta studerar man ämnesövergripande i projektform med både praktiska och teoretiska inslag. Du har även möjlighet att bo på internat när du studerar hos oss. 

Klarälvdalens folkhögskola strävar efter att vara en skola i framkant, både gällande det pedagogiska förhållningssättet och den tekniska utrustningen. Vi erbjuder digitala miljöer och moderna digitala läromedel på de flesta av våra kurser. När våra deltagare gör utvärderingar av vår skola har vi de senaste åren hamnat högt i toppen bland Sveriges folkhögskolor.

Vi har utbildningar på tre olika orter

Stöllet

Här går du som läser Allmän kurs, Allmän kurs-inriktning fotboll, Collegeåret, SMF samt de särskilda kurserna Natur- och kulturvägledning, Natur- och Faunavård, Skoglig utbildning och Dokumentation Nordvärmland. Här har du möjlighet att bo på skolans internat om du vill, något som många ser som en av de största fördelarna med tiden på folkhögskolan. Naturen med älv och skog finns direkt in på knuten och friluftsliv rankas högt som hobby.

Mer om Stöllet och Torsby kommun (torsby.se).

Utomhusmiljö

Här kan du se på några filmer från skolans utemiljö

Första är från miljön bakom skolan och internatet

Hagfors

Skolan har sina lokaler i närheten av kommunens bildningscentrum mitt i Hagfors. Skolan har därför goda möjligheter till samarbete i form av arrangemang och aktiviteter. Här kan du läsa Allmän kurs, allmän kurs- inriktning fotboll, Collegeår och SMF.

Mer om Hagfors kommun (hagfors.se).

Sunne

I Sunne ligger skolan i Selmagården. Här studerar du som deltagare på kursen Undersköterska, Allmän kurs, Collegeåret samt SMF. Att lära ska vara en positiv upplevelse och det skrattas ofta och gott i våra lokaler. Hos oss kommer du att arbeta mycket med projekt.

Mer om Sunne kommun (sunne.se).

Sunne, Södra Viken

Kretsloppshuset, där vi bedriver vår självhushållningskurs, är beläget vid Södra Vikens skogsbruksskola. Behöver du boende kan skolan hjälpa till att ordna detta i privata hus och stugor i närområdet.

Deltagare berättar:

Porträttbild av Sofia Sköld. 

"Klarälvdalens folkhögskola är en så bra folkhögskola där atmosfären ingjuter mod i sina elever. Och ger oss alla en känsla av att det ordnar sig. För på den här skolan ordnar sig faktiskt allting. Det finns alltid någon som kan hjälpa en rätt. Det finns alltid en lösning. Och tack vare den här atmosfären så klarar man mer än vad man tror.”

Sofia Sköld

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?